afbeelding versterkt dag tegen landmijnen

4 april – Internationale dag tegen Landmijnen | Heilige Isidorus | Internationale Worteltjesdag | Werelddag van de Rat | Wereld Zwerfdierendag | Sterfdag Martin Luther King | Nationale Restaurantweek | Museumweek | Week van het Jonge Kind

Internationale dag tegen Landmijnen

In 2022 is het thema van de Internationale dag tegen Landmijnen “Safe Ground, Safe Steps, Safe Home” (veilige grond, veilige stappen, veilig thuis). De nadruk van de viering ligt bij de indrukwekkende prestaties van de wereldwijde gemeenschap voor landmijnacties. Beginnend met het werk van de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines). De organisatie die hierachter zit riep op tot een volledig verbod op landmijnen. In 1997 ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. De nadruk van de viering gaat ook over de prestaties van de VN-lidstaten in de periode sinds de inwerkingtreding van het Verdrag van Ottawa; Mijnverbodsverdrag in 1999. En over het werk dat nog moet worden voltooid.

Wat wil het thema van Dag tegen Landmijnen 2022 ons vertellen?

Safe Ground is de naam van de wereldwijde campagne Turn Minefields into Playing Fields, die in 2019 werd gelanceerd door de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres. Het doel is om van mijnenvelden speelvelden te maken en geld in te zamelen voor slachtoffers en overlevenden van gewapende conflicten. Maar Safe Ground gaat ook over het nog opruimen van achtergebleven landmijnen en andere explosieven zodat de grond bouwrijp gemaakt kan worden.

Safe Steps legt de focus bij de angst van mensen om zich te verplaatsen, onwetend of ze bij een volgende stap een explosief tot ontploffing zullen brengen dat hen elk moment kan verminken of doden. Safe Steps beschrijft ook de procedures die ontmijners gebruiken bij het benaderen van verontreinigde gebieden en omvat de toepassing van nieuwe technologie voor het veilig verwijderen van explosiegevaar.

Safe Home gaat over het herstellen van de persoonlijke veiligheid van personen en samenlevingen in post-conflict situaties. Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens. Maar dan moet het wel veilig zijn!

Wat wil de Verenigde Naties bereiken?

De VN streeft naar een wereld zonder landmijnen en explosieve oorlogsresten, waar individuen en gemeenschappen leven in een veilige omgeving die bevorderlijk is voor ontwikkeling en waar in de behoeften van slachtoffers wordt voorzien. Twaalf VN-afdelingen en bureaus van het secretariaat, gespecialiseerde agentschappen, fondsen en programma’s spelen een rol in mijnbestrijdingsprogramma’s in 30 landen en drie territoria. Door mijnbestrijdingsacties kunnen vredeshandhavers patrouilles uitvoeren, kunnen humanitaire organisaties hulp verlenen en kunnen gewone burgers leven zonder de angst dat een enkele misstap hun het leven kan kosten.

Dan staan er nog 3 weken en 4 dagen en een heilige op de kalender

======================================================================

Deel dit bericht