landelijke dag voor geslaagde scholieren

4 juni – Landelijke dag voor Geslaagde Scholieren | Opa en Oma dag | Knuffel je Kat Dag | Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie | Dag van de Coach | Alpe d’HuZes | Overblijfdag

Alle foto’s in de banner zijn afkomstig van De Kater uit Eindhoven

Landelijke dag voor Geslaagde Scholieren

De centrale eindexamens voor middelbare scholieren konden dit jaar niet doorgaan vanwege het coronavirus. Dit had als gevolg dat we dit jaar niet massaal de boekentassen aan vlaggenstokken (met wapperende vlag) van de geslaagde scholieren hebben zien hangen. Dat was een gemis, niet zozeer voor ons maar voor alle geslaagde scholieren. Want dat is toch echt wel een hoogtepuntje in je scholieren leven. Daarom mag vandaag officieel de vlag uit van minister Slob want het is de Landelijke dag voor Geslaagde Scholieren.

Geen kans om op te halen

Als ik even terugdenk aan mijn middelbare schooltijd dan telden de tentamens voorafgaand aan het centrale examen voor een bepaald gedeelte mee. Je wist waar je aan toe was. Of je kon lekker lui achterover hangend op de bank wachten op het centrale examen of je moest als een idioot de boeken opnieuw in om je achterstand weg te werken. Vaak lukte dat ook. Helaas pindakaas voor de scholieren die hun schoolexamens (zo heet dat tegenwoordig) niet goed hadden gemaakt. Geen kans om op te halen. Scholen moesten nu op basis van schoolexamens beslissen of leerlingen geslaagd zijn of niet.

Nationale Opa en Oma dag

In Amerika bestond de Opa en Oma dag al even (sinds 1978) maar in Nederland wordt de eerste Opa en Oma dag pas sinds 2004 gevierd. En laten we hopen dat de commercie niet zijn klauwen zet in deze dag want het doel achter deze dag draait niet om geld maar om extra aandacht, respect en waardering voor de opa’s en oma’s. Aan deze dag kleeft ook de hoop dat de “Opa en Oma dag” mensen motiveert om eenzame ouderen een bezoekje te brengen. En natuurlijk maken de hippe opa’s en oma’s vandaag een #granfie.

Knuffel je Kat Dag

Serieus waar? Een “Knuffel je Kat Dag”? Ja zeker, in Amerika is het zelfs een heuse nationale dag. Dus beste kattenbezitters, geef je kat vandaag een extra knuffel, maak er een leuke foto van en deel hem met de wereld. Heb je geen kat? Dan kun je altijd nog naar een kattencafé gaan, daar lopen katten rond die wel in zijn voor een knuffel. Om teleurstellingen te voorkomen word je aangeraden om van tevoren te reserveren.

Waar vind je de Kattencafés?

Als ik goed gekeken heb zijn onderstaande kattencafés alle kattencafés die Nederland rijk is. Het kattencafé Kattencafé De Spinnerij in Tilburg en De Kater uit Eindhoven zitten er aan te komen.

Kattencafe Kopjes (Amsterdam)Jippies Kattencafe (Haarlem)
Kattenparadijs Mispoes! (Den Bosch)DigiBeet en Katten Cafe (Alkmaar)
Kattencafe Balthazar (Nijmegen)Kattencafé & cadeauwinkel KatDeau (Hengelo)
Pebbles Kitty Cat Café (Rotterdam)Kattencafé PoesPas (Leeuwarden)
Kattenhuiskamer Familie Snorhaar (Breda)Pluk Cats & Coffee (Maastricht)
Kattencafé Op z’n Kop (Groningen)Kattencafé Kat & Koffie (Amersfoort)
Sophie kattencafé (Leiden)Kattencafé Bie Moes (Sittard)
Kattencafé Skatjes (Zwolle)Kattenbrasserie Sam & Moos (Assen)
Kattencafé Brokken & Zo XXL vestiging (Gouda)Kattencafé Theesalon ’t Gooi International (Hilversum)
Kattencafé The Coffee Cat (Almere)

Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie

In de afgelopen jaren zijn in conflictgebieden het aantal schendingen van de rechten van het kind enorm toegenomen. Daarom moet er meer gedaan worden om de 250 miljoen kinderen die in conflictgebieden wonen te beschermen. Te beschermen tegen aanvallen gepleegd door gewelddadige extremisten en om de internationale humanitaire en mensenrechtenwetgeving na te leven zodat de daders ter verantwoording worden geroepen. Daar draait het om bij de Internationale Dag voor Onschuldige Kinderslachtoffers van Agressie.

De trieste realiteit is dat in situaties van een gewapend conflict altijd de meest kwetsbare leden van de samenleving (kinderen) het hardst getroffen worden door de gevolgen. De zes meest voorkomende misdaden zijn de rekrutering en inzet van kinderen in de oorlog, moord, seksueel geweld, ontvoering, aanvallen op scholen en ziekenhuizen, en het ontzeggen van toegang voor humanitaire organisaties.

Agenda 2030 van de Verenigde Naties

De Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling biedt het universele masterplan om een betere toekomst voor kinderen veilig te stellen. Zij bevat voor het eerst een specifiek doel (16.2) om een einde te maken aan alle vormen van geweld tegen kinderen. Het beëindigen van misbruik, verwaarlozing en uitbuiting van kinderen is geïntegreerd in verschillende andere geweldgerelateerde doelen.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht