nationale spijbeldag voor volwassenen

5 juni – Nationale Spijbeldag voor Volwassenen | Donut Dag | Dag van de Vermisten | Wereldmilieudag | Dag voor de Strijd tegen Illegale, Niet-aangegeven en Niet-gereglementeerde Visserijactiviteiten | Museumnacht Leiden

De foto’s van de banner zijn afkomstig van Carolijn Roelof van coachable.nl

Nationale Spijbeldag voor Volwassenen

Omdat het voor mij niet helemaal duidelijk was of er dit jaar een Nationale Spijbeldag voor Volwassenen werd georganiseerd zocht ik contact met de bedenkster van deze dag. Carolijn Roelofs kwam in 2017 op het idee om in juni het Spijbelfestival te organiseren. Spijbelfestival? Ja, zo werd de spijbeldag aan het strand van Renesse voor volwassenen ook genoemd. Zij wilde met deze dag bereiken dat je eens een dagje pas op de plaats ging maken en alle aandacht op jezelf ging richten. Op een spijbeldag doe je alleen maar wat fijn voor jou is. Carolijn Roelofs verzorgde 3 jaar lang een inspirerende dag op de beste relaxplek die er is …. het strand. Nu maakt Carolijn een pas op plaats en heeft ze besloten om dit jaar géén Spijbeldag voor Volwassenen / Spijbelfestival te organiseren.

Spijbelfestival op Ibiza?

Op mijn vraag of ze volgend jaar in juni weer het Spijbelfestival gaat organiseren zij zei: “Ik weet eerlijk gezegd nog niet of er weer een spijbelfestival in Nederland komt. Ik werk nu aan het idee een spijbelfestival 2.0 op Ibiza te organiseren .” We houden je in de gaten Carolijn. Want als we dan gaan spijbelen waarom dan niet op Ibiza?

Nationale Donut Dag

Sinds 1938 wordt op de eerst vrijdag in juni de National Doughnuts Day in de Verenigde Staten gevierd als eerbetoon aan de “Dough Lassies” uit de Eerste Wereldoorlog. Het kan me niks schelen dat het alleen maar een nationale dag in Amerika is. Ik spring een gat in de lucht omdat het Donut Dag is. Ik wil geen reclame maken voor een bedrijf maar niet zo lang geleden is er in Eindhoven een Amerikaanse keten geopend waar je terecht kan voor je broodnodige donut en koffie. Voor een zoetekauw zoals ik is dat natuurlijk één groot feest. En tjonge tjonge wat zijn die donuts lekker! Water loopt me in de mond als ik er aan denk……

Doughnuts Day was geen reclame stunt van de donut bakkers

Ik wil graag uitleggen waar de uitdrukking “Dough Lassies” vandaan komt. Het Leger des Heils heeft tijdens de Eerste Wereldoorlog veel humanitaire hulp geboden aan de soldaten. Maar het zijn de “Dough Lassies” van het Leger des Heils die men vooral herinnert. Deze donut-meiden dienden vaak naast de troepen aan de frontlinie en vervulden hun taken te midden van al het oorlogsgeweld. Het verhaal van de donut-meiden begint in 1917 wanneer een jonge vrouw genaamd Helen Purviance naar Frankrijk gestuurd om bij de Amerikaanse Eerste Divisie te werken. Helen had als eerste het idee om voor de troepen in Frankrijk donuts te maken.

Donuts maken aan het front: dâ war ginne kattenpis

Als deegroller gebruikte ze een wijnfles, er was geen donut snijder dus werd het deeg in reepjes gesneden en frituren ging op kleine houtkachel in een koekenpan. De eerste dag bleef de productie steken op 150 donuts maar dankzij de vindingrijkheid van Helen Purviance en andere helisoldaten bakten ze daarna dagelijks 2.500 tot 9.000 donuts. De soldaten stonden in de rij voor het stukje troosteten wat de donut toch is. En volgens de overleveringen was het mede dankzij de donuts en koffie die de meer dan 200 “Dough Lassies” van het Leger des Heils aan de troepen uitdeelden dat de Duitsers werden verslagen tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Welke dagen zijn er nog meer op 5 juni?

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht