5 februari – Wereld Nutella Dag | Week van het Oorsuizen

Wereld Nutella Dag

Precies 11 jaar geleden kwam de Amerikaanse food & travel blogger Sara Rosso op het idee voor World Nutella® Day. Ze woonde op dat moment al meer dan 3 jaar in Italië en was in aanraking gekomen met de voor haar tot dan toe onbekende goddelijk hazelnootpasta genaamd Nutella.

Om haar liefde voor de hazelnootpasta te delen bedacht ze een “dag van” voor Nutella en schakelde de hulp in van vriendin en collega blogger Shelley Ruelle om de eerste International Nutella Day te organiseren. Dat zij niet de enige twee Nutella fans waren, dat bleek als snel! De hashtag #worldnutelladay werd in mum van tijd trending topic op social media; er werden massaal wereldwijd foto’s, recepten, gedichten en berichten gedeeld. In 2015 gaf Sara Wereld Nutella Dag over aan de makers van Nutella, de Ferrero Groep.

De Ferrero Groep

De banketbakker Pietro Ferrero openende in 1942 een laboratorium voor zoetwaren. Een moeilijke tijd want de Tweede Wereldoorlog was volop aan de gang. Door de oorlog was cacao schaars en duur. Aangezien Pietro uit een gebied kwam dat beroemd was om zijn hazelnoten wilde hij chocoladeproducten maken die als hoofdingrediënt hazelnoten bevatten. In 1946 bracht hij “pasta gianduja” op de markt gebracht. Dankzij Michele Ferrero (zoon van Pietro) kwam in 1964 een vernieuwde versie van de “pasta gianduja” op de markt en kreeg de chocoladepasta de naam zoals wij hem nu kennen: Nutella. De naam, pot en etiket zijn sindsdien onveranderd gebleven.

Creatief met Nutella

Nutella is meer dan alleen maar broodbeleg, er bestaan legio heerlijke recepten waar in Nutella is verwerkt. Ik zal enkele voorbeelden geven waarbij het water je in de mond loopt:

  • loempiaatjes met mango en Nutella
  • chocolade fondant met gesmolten Nutella
  • bananenbrood met Nutella
  • kaneelbroodjes met Nutella
  • ijskoffie met Nutella
  • Nutella koekjes
  • rijstebrij met Nutella

Zorgt deze opsomming voor een culinaire inspiratie dan kan ik je de website van allesmetnutella.nl aanraden. Barstensvol lekkere recepten. Of je koopt één van de kookboeken die Nutella op de markt heeft gebracht.

Week van het Oorsuizen

Het aantal mensen dat last heeft van oorsuizen neemt de laatste jaren toe. Dat is reden dat de Stichting Hoormij van 5 tot en met 9 februari de Week van het Oorsuizen organiseert.

Wist je dat ruim 1 miljoen mensen in Nederland een vorm van oorsuizen (tinnitus) hebben? Dit kan heel even zijn of juist permanent. Echter niet alle mensen met tinnitus ondervinden daar ook hinder van, “slechts” bij 25.000 Nederlanders is de tinnitus zo erg dat dit psychosociale problemen veroorzaakt. Je zal het maar hebben, oorsuizen (tinnitus). Ik denk dat ik knettergek zou worden als ik constant een piep, suis of fluit hoor die in mijn hoofd zit. Wil je weten hoe oorsuizen klinkt? Klik dan hier.

Je bent gewaarschuwd!

Alle mensen, jong of oud, die vaak naar popconcerten of festivals gaan of de hele dag met oordopjes inlopen waarbij het volume op zijn hoogst staat lopen kans op het krijgen van tinnitus (oorsuizen). Ook bepaald medicijngebruik, drugs en alcohol spelen een rol. Eventuele (erfelijke) slechthorendheid kan eveneens een trigger zijn.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.