3 februari – Grote Taaldag | Dag van de Academies | Elmo is jarig

Grote Taaldag

De Grote Taaldag wordt georganiseerd door Algemene Vereniging voor Taalwetenschap (AVT),  Association Néerlandaise de Linguistique Appliquée (ANéLA), en de Landelijke Onderzoekchool Taalwetenschap. De Grote Taaldag is een jaarlijks evenement voor alle taalkundigen (en taalmalloten) in Nederland, gericht op toegepaste en algemene taalkunde. Je kan met recht spreken van een laagdrempelig evenement want ieder verenigingslid dat op tijd een samenvatting heeft ingestuurd, mag een lezing geven. De dag wordt afgesloten met het Taalgala. Tijdens dit feestelijke jaarlijkse gala worden onder meer de AVT/Anéla Dissertatieprijs en de LOT Populariseringsprijs worden uitgereikt.

Dag van de Academies

De Dag van de Academies is een Belgische aangelegenheid. Alle academies voor beeld, dans, muziek en woord en hun leerlingen in heel Vlaanderen én Brussel laten op deze dag zien wat ze kunnen. Het thema voor dit jaar is: “Boodschap van Algemeen Nut”. Wellicht borrelt de volgende vraag bij je op: een “Boodschap van Algemeen Nut”, wat wordt daar mee bedoeld? Een Boodschap van Algemeen Nut (BAN) is een niet-commerciële tv-boodschap die uitgaat van:

  • bepaalde overheden of openbare instellingen die burgers willen informeren over hun beleid
  • sociale of humanitaire verenigingen of verenigingen van algemeen welzijn die hun opdracht willen toelichten
  • erkende of gesubsidieerde culturele verengingen die hun culturele activiteiten aan het publiek kenbaar willen maken

Elmo is jarig, hiep hiep hoeraaa!

De altijd blije vriendelijke speelse rode muppet van Sesamstraat wordt vandaag 3,5 jaar! Net zoals vorig jaar, dat jaar daarvoor en ga zo maar door, Elmo is en blijft altijd 3,5 jaar oud. Als we de leeftijd van Elmo zouden koppelen aan het jaar van zijn debuut, volgens Muppet-Wikia was dat in 1979, dan wordt Elmo vandaag 39 jaar. Andere bronnen beweren dat zijn eerste optreden in het jaar 1972 was, niet als de “volwassen” Elmo maar als “baby muppet”.

Wasabi

Weet jij trouwens waarom Elmo zulke grote ogen heeft? Dat komt omdat hij zo verzot is op wasabi, de bekende pittige smaakmaker uit de Japanse keuken. Wasabi is niet alleen lekker bij sushi, als je wasabi mengt met crème fraîche krijg je een overheerlijk dipsausje.

Buiten dat wasabi lekker is, zit wasabi vol met anti-oxidanten. En die anti-oxidanten helpen bij het verminderen van het risico op kanker. Maar dan moet je wel de échte wasabi hebben en niet de “wasabipasta” uit die supermarkt-tubetjes. Daarin zit géén wasabi maar mierikswortel, mosterdpoeder en groene kleurstof.

Nieuwsfeitje: op 3 februari 1959 komen de rockmuzikanten Buddy Holly, Richie Valens en J.P. “The Big Bopper” Richardson om bij een vliegtuigongeluk.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.