31 oktober – Hervormingsdag | Internationale Dag van de Stad | Halloween | Wereldspaardag

Laat ik eens met het laatste onderwerp beginnen: Wereldspaardag. Sinds 1924 bestaat deze dag al en als deze dag in het weekend valt dan wordt de dag verschoven vanwege dat mensen dan niet hun spaargeld kunnen gaan storten op Wereldspaardag. Tenminste in sommige landen.

Wereldspaardag

Toen ze met deze dag op de proppen kwamen in ’24 was het idee er achter om mensen te bewegen om hun spaarcenten niet in een ouwe sok te bewaren of onder het matras maar het te storten op een bank. Want dat was niet alleen beter voor u, de mens met de spaarcenten, maar ook voor de economie. Maar wat ze er niet bijvertelde, het was de bank die het meeste profiteerde!

Goed. de geschiedenis heeft al meerdere keren laten zien dat sparen via de bank nu niet altijd de beste keuze is. Maar de geschiedenis even buiten beschouwing latend, waarom zouden we nu nog moeten sparen? Voor de spaarrente hoef je het in ieder geval niet te doen. De Rabobank gaat zelfs op 5 november de rente op spaarrekeningen verlagen naar 0,7%. Tis nu wachten op de negatieve spaarrente!
Die ouwe sok was zo gek nog niet. 😉

Hervormingsdag | Reformatiedag

Had je vroeger een misstap begaan dan kon je die opbiechten en als boetedoening moest je een bepaalde religieuze taak verrichten (aflaat), en zo werden je dagelijkse zonde vergeven. Tenminste dat vond vanaf de 5de eeuw katholieke kerk. Het bleef niet bij het vergeven van één zonde, na verloop van tijd kon je in één klap van al je zondes afkomen (algehele aflaat). In de tijd dat Maarten Luther, een duitse priester, leefde begon men in te zien dat een aflaat winstgevend kon zijn. Zo werd een systeem geboren waarin je zondes kon afkopen maar ook vast inslaan voor je toekomstige misstappen.

Maarten Luther

Maarten Luther kwam tegen dit systeem en andere misstanden in verzet en als protest spijkerde hij op 31 oktober 1517 zijn 95 stellingen tegen de kerkdeur in Wittenberg. En deze vermeende niet bewezen historische gebeurtenis wordt gevierd want uiteindelijke leidde het verzet van Luther wel tot een breuk met Rome waarna in de 16de eeuw de protestantse kerkgenootschappen en Evangelisch-Lutherse Kerken ontstonden.

Internationale Dag van de Stad

Het algemene thema van deze dag is: “Better City, Better Life”. Elk jaar zal deze dag in een andere stad worden gevierd met ieder haar eigen sub-thema. Vandaag is Milaan aan de beurt, zij hebben als sub-thema: “Designed to live together”. Want, zegt de VN, steden die ontworpen zijn om harmonieus in samen te leven, steden die zorgen voor werkgelegenheid en welvaart, die duurzaamheid en diversiteit hoog in het vaandel hebben staan dat zullen, als het aan de VN ligt, de steden van de toekomst worden.

Halloween | Trick or treat

Kinderen gaan vandaag zo angstaanjagend mogelijk verkleed langs schrikaanjagende versierde huizen om snoep op te halen.  “Trick or treat” roepen ze, krijgen ze geen snoep dan mogen ze een plagerij uithalen. Zo doen ze dat in Amerika. Snoep ophalen doet de jeugd hier met Sint Maarten (11 november).

In Nederland wordt Halloween meerendeels door volwassen gevierd, maar waar ga je naar toe?
Klik hier voor inspiratie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.