30 oktober – Dag van het Decollenéé

Moet dat niet Decolleté zijn in plaats van Decollenéé? Taaltechnisch gezien ja, esthetisch gezien néé.

Oktobermaand = Borstkankermaand

In Nederland staat sinds 1985 de maand oktober in het teken van borstkanker, de Borstkankerbewustzijnmaand. Trouwens niet alleen in Nederland hoor, internationaal gezien wordt steevast de maand oktober daarvoor gereserveerd. Tijdens deze maand worden er (inter)nationale campagnes gevoerd om fondsen te werven voor onderzoek, preventie, opsporing, behandeling en nazorg. Ook zijn er vandaag en morgen nog activiteiten te bezoeken, klik hier voor de agenda van Stichting Pink Ribbon.

Jonge vrouwen

De groep jonge vrouwen en mannen die borstkanker krijgen is procentueel de kleinste; “slechts” 20% van de ruim 17.000 mensen die borstkanker krijgen is jonger dan 50 jaar. Ongeacht hoe oud je bent, borstkanker blijft een ernstige ziekte die gelukkig in de regel wel goed te behandelen is.
Maar wist je dat borstkanker doodsoorzaak nummer 1 is voor vrouwen tussen de 35 en 55 jaar?

Stichting Pink Ribbon heeft er voor gekozen om dit jaar de schijnwerpers te richten op jonge vrouwen met borstkanker. Volgens hen kampen jonge vrouwen vaak met een grotere ziektelast en problemen rondom bijvoorbeeld:

  • verminderde vruchtbaarheid en zwangerschappen
  • grotere kans op terugkeer
  • vaker overlijden tot gevolg
  • vervroegde overgang
  • vanwege compacte borstweefsel in de jonge borst zijn afwijkingen moeilijker te vinden

Ben je op zoek naar specifieke informatie voor jonge vrouwen met borstkanker? Op www.de-amazones.nl vind je die én de mogelijkheid voor online lotgenotencontact.

Dag van het Decolleté

In het jaar 2007 riep Cosmopolitan Nederland 30 oktober uit tot Dag van het Decolleté. Het motto van Cosmo was: wees trots op wat je hebt! Een zoektocht naar het mooiste decolleté van Nederland. Je kon je decolleté foto uploaden naar een speciale daar voor in het leven geroepen website. Voor elke foto die zou worden ontvangen zou Cosmopolitan een euro aan Pink Ribbon schenken.

Ze hadden dit elke maand kunnen doen maar niet in de oktobermaand, de borstkankermaand. Deze actie riep gemengde gevoelens op bij het publiek en vragen bij journalisten.
Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) en Pink Ribbon waren dan ook niet echt gelukkig met de actie om ter ere van de borstkankerbestrijding het mooiste decolleté van Nederland te zoeken.

Uiteindelijk werd elke verwijzing naar borstkanker en Pink Ribbon van hun site verwijderd.

Dag van het Decollenéé

De commotie op de webiste van de Amazones was groot, het was het gesprek van de dag op het forum van www.de-amazones.nl. Een ludieke tegenhanger werd geboren: Dag van het Decollenéé. Je raadt het al, als het aan de Amazones lag zou je op deze dag absoluut géén decolleté te zien krijgen. Het advies was ook: “draag je hoogste coltrui, knoop ook het bovenste knoopje van je blouse dicht of draag een sjaaltje”.

Zullen we als eerbetoon voor al die vechters met borstkanker deze dag nieuw leven in blazen? Doe jij mee? Deel je foto op Facebook, Instagram en/of Twitter (gebruik #decollenee).

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.