31 oktober – Hervormingsdag | Dag van de Supermarkt | European Unequal Pay Day | Wereldstedendag | Wereldspaardag | Internationale Zwarte Zee Actiedag

Hervormingsdag

Hervormingsdag wordt al sinds 1567 gevierd, maar pas in 1717 werd 31 oktober als de officiële feestdag gekozen. Wist je dat Hervormingsdag een erkende feestdag is in Chili, Slovenië en vijf Deelstaten van Duitsland? Wat wordt er eigenlijk gevierd? Op Hervormingsdag, aka het “Festival van de Reformatie”, vieren we het begin van de Protestantse Reformatie. Hoe is het allemaal begonnen……

Algehele aflaat

Had je vroeger een misstap begaan dan kon je die opbiechten en als boetedoening moest je een bepaalde religieuze taak verrichten (aflaat), en zo werden je dagelijkse zonde vergeven. Tenminste dat vond vanaf de 5de eeuw de Katholieke Kerk zo. Het bleef niet bij het vergeven van één zonde, na verloop van tijd kon je in één klap van al je zondes afkomen (algehele aflaat).

Maarten Luther

In de tijd dat Maarten Luther, een Duitse priester, leefde begon men in te zien dat een aflaat winstgevend kon zijn. Het systeem waarin je zondes kon afkopen maar ook vast kon inslaan voor je toekomstige misstappen werd geboren. Maarten Luther had zware kritiek op het aflaatsysteem, hij was er van overtuigd dat God zonden vergeeft na getoond berouw en niet na het betalen van geld. Om zijn ongenoegen wereldkundig te maken timmerde hij op 31 oktober 1517 maar liefst 95 stellingen op de kerkdeur in Wittenberg. Ook stuurt hij ze per post op naar de aartsbisschop van Mainz. In de stellingen uitte hij onder meer zijn ongenoegen over het aflaatsysteem van de Katholieke Kerk. Dat was het begin van de reformatie! Op Hervormingsdag wordt herdacht dat dus op 31 oktober 1517 de reformatie binnen de Christelijk Kerk begon.

Viering 500 jaar Reformatie

Het is vandaag dus precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn 95 stellingen aan de deur spijkerde. Deze daad en de uitwerking hiervan wordt gezien als het startpunt van de Reformatie. En dat wordt in de Dom in Utrecht in aanwezigheid van Zijne Majesteit de Koning gevierd! Tijdens de viering  staat de Protestantse Kerk in Nederland, samen met vertegenwoordigers van andere kerkgenootschappen, stil bij de betekenis van de Reformatie en het protestantisme in Nederland.

24e editie Dag van de Supermarkt

De Dag van de Supermarkt is een dag voor en door supermarktondernemers en -managers aka (also known as) de supermarktprofessional. Een dag waarop je kan netwerken, gevarieerde workshops kunt volgen en de nieuwe Plus Schimmel in IJsselstein kan bezoeken.

Of zoals ze het zelf zeggen: “Bent u op zoek naar inspiratie en diepgang op het gebied van local marketing? Wilt u in contact komen met ondernemers en specialisten uit de branche? Praktische tips en ondernemersinformatie ontvangen, waarmee u direct aan de slag kan? Kom dan naar de Dag van de Supermarkt!”

Wat hebben we nog meer vandaag?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.