1 november – Movember | Nederland Leest | Wereld Veganisme Dag | Allerheiligen | Dag van de Oppervlaktetechnologie | Dankdag voor Gewas en Arbeid | Week van de Pleegzorg

Movember

Movember is een maand die niet meer weg te denken is. Duizenden mannen laten deze maand hun snor staan. Waarom een snor? De snor staat namelijk symbool voor prostaatkanker. Dus hoe meer mannen meedoen hoe meer aandacht deze actie genereert, hoe beter prostaatkanker bespreekbaar én zichtbaar wordt! De mannen die meedoen zijn de Mo Bros, de vrouwen die hen steunen heten de Mo Sistas. Wil je een Mo Bro of Mo Sista worden? Klik dan hier en meld je aan! Als je een echte Mo Bro of Mo Sista wilt worden volg dan het 3 stappen plan:

  • schrijf je in en begin op 1 november met een glad geschoren gezicht
  • laat je snor gedurende de 30 dagen van Movember staan en koester de haren op je bovenlip
  • vergroot de bewustwording en werf fondsen voor de gezondheid van de man

Nederland Leest van 1 tot en met 30 november

Het thema van Nederland Leest is “Robotica” en van 1 tot en met 30 november is in de bibliotheek het boek “Ik, robot” van Isaac Asimov voor leden, én niet-leden van de Bibliotheek gratis af te halen . “Ik, robot” is de geniale futuristische raamvertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven. Klik hier als je op zoek bent naar meer informatie over Nederland Leest.

Wereld Veganisme Dag

In 1944 creëerde de Brit Donald Watson een nieuw woord: vegan. Een woord die hij maakte van de eerste drie en de laatste twee letters van het woord “vegetarian”. Watson was een vegetariër die ook geen zuivel en eieren consumeerde, een vegetariër dus die net een stapje verder ging dan de gewone vegetariër. Om dat verschil te duiden verzon hij dus het woord “vegan”.

Op 1 november 1944 werd het woord “vegan” opgenomen in het woordenboek en werd de eerste Vegan Society opgericht. Dat is de reden dat op 1 november de veganistische levensstijl wereldwijd wordt gevierd,

Wanneer ben je een veganist?

Veganisten (vegans) staan bekend om hun bewuste keuze voor het welzijn van mens, dier en de planeet. Als het maar enigszins kan zien ze af van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Dat houdt concreet in dat een veganist geen vlees of vis eet.

Ook zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten laten ze links liggen. Maar het gaat nog verder, als er in kleding dierlijke bestanddelen zitten wordt het niet gekocht. Dat geldt ook voor verzorgingsproducten, medicijnen en andere gebruiksartikelen en voor producten waarvoor dierproeven zijn gedaan. Wat kopen veganisten dus zeker niet; bont, leer, dons, wol, suède, zijde, gelatine en bijenwas.

Wat staat er nog meer in de agenda voor 1 november?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.