30 september – Internationale Dag van recht op Blasfemie | Nationale Broer en Zus-dag

Morgen begint Stoptober, het doel is om samen met 10 duizenden andere te stoppen met roken. Je gaat in 28 dagen proberen te stoppen met behulp van allerlei hulpmiddelen die je kunt vinden op de website van stoptober.nl. Wist je nog niet van deze actie af, dan bij deze! Kun je er in ieder geval nog een nachtje over slapen of je mee wilt doen. 😉

Internationale Dag van recht op Blasfemie

Vloek jij weleens? Bespot jij weleens God, Allah, Mohammed of welke andere god of opperwezen in woord of geschrift? Dat wordt bedoeld met blasfemie. De letterlijke betekenis is: “ het kwaadspreken van iemands god of van aan de goden gewijde zaken”.

In Nederland is ‘smalende godslastering’ (blasfemie) sinds 1 maart 2014 niet meer strafbaar maar in ten minste veertien lidstaten van de Europese Unie is het op papier nog wél strafbaar.
Namelijk in: Cyprus, Denemarken, Finland, Frankrijk (alleen Alsace-Moselle regio), Duitsland, Griekenland, Italië, Malta, Polen, Portugal, Spanje en het Verenigd Koninkrijk (Noord-Ierland alleen). Turkije en IJsland hebben ook soortgelijke wetten.

Saoedi-Arabië, vriend of vijand?

Terwijl de onbezoldigd voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham in maart van dit jaar bij de algemene vergadering van de VN Mensenrechtenraad in Genève zich inzette voor wereldwijde afschaffing van wetten die godslastering verbieden. Zo zet Saoedi-Arabië, samen met de andere leden van de OIC (Organisatie van de Islamitische Conferentie) zich in voor een wereldwijde wet tegen godslastering of “belastering van godsdienst” (lees islam en zijn religieuze symbolen). Van je “vrienden” moet je het maar hebben, hé Willie?

Wat vieren we vandaag?

De Internationale Dag van recht op Blasfemie stimuleert individuen en groepen om openlijk kritiek te uiten op religie en wetten die godslastering verbieden. Maar pas op waar je deze dag viert want in 13 landen staat op blasfemie de doodstraf; in Mauritanië, Nigeria, Somalië, Soedan, Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië.

Nationale Broer en Zus-dag (#NBZD)

Grijp je kans en zeg tegen je broer en/of zus dat je van hem of haar houdt! Wat ik persoonlijk een beetje jammer vind is dat de commercie weer boven op deze dag springt en je wilt verleiden iets “speciaals voor Broer en Zus-dag” te laten kopen.
Waarom is dat nu nodig? Het zeggen van “ik hou van je” moet toch meer dan genoeg zijn? Was dat ook niet de insteek voor Giel Beelen van deze dag?

Radio 3FM besteedt vandaag de hele dag aandacht aan Broer en Zus-dag, gebruik #NBZD als je iets wilt delen.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.