29 september – Wereld Hart Dag | Dress Red Day | Internationale Koffie Dag 2015

Internationaal gezien vieren vandaag de koffieliefhebbers én producenten van ‘het zwarte goud’ Koffie Dag en promoten het gebruik van fairtrade koffie.
Wat is Fairtrade? In het kort houdt dit in dat er een zorgvuldig gekozen minimumprijs voor de opbrengst van de koffiebonen is die regelmatig wordt aangepast. Dit om er voor te zogen dat de koffieboeren altijd kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst.Wil je meer informatie over Fairtade? Goede info vind je op www.maxhavelaar.nl.

Volgens de online encyclopedie Wikipedia is het op 8 september “onze” Nationale Koffiedag.

Dress Red Day

In de hele maand september staat (stond) het vrouwenhart centraal en de Dress Red Day is de kleurijke afsluiter van deze maand. Door middel van het dragen van rode kleding of het dragen van iets anders roods wordt aandacht gevraagd voor het feit dat hart-en vaatziekten doodsoorzaak nummer één is bij vrouwen.
Om dat te veranderen is geld nodig voor onderzoek, gericht op het eerder herkennen van hart-en vaatziekten bij vrouwen door zorgprofessioneels maar ook om vrouwen meer bewust te maken van het herkennen van symptomen.
Om het broodnodige geld op te halen worden er op en rond Dress Red Day in het hele land acties op touw gezet.

Nationale Hartweek

Dit jaar was de Nationale Hartweek van 5 tot en met 11 april; in mijn blog van die week beschrijf ik onder andere de vrouwspecifieke risicofactoren voor hart- en vaatziekten.

Wereld Hart Dag

De focus ligt dit jaar op het wereldwijd creëren van “hart-gezonde” leefomgevingen. Ongeacht waar je woont moet je in staat worden gesteld om de juiste keuzes te kunnen maken voor een goede gezondheid.
In de minder ontwikkelde landen is dat natuurlijk niet een vrijwillige keuze. Vaak is de situatie waarin deze mesnsen leven dusdanig dat gezonde keuzes maken voor hun gezondheid niet tot de mogelijkheden behoort. Dat ligt in de welvarende landen anders, jij en ik kunnen hart-en vaatziekten deels voorkómen of vertragen door een gezonde leefstijl te hanteren en door tijdig de risicofactoren voor hart-en vaatziekten te laten behandelen.

Risicofactoren

De bekendste en gevaarlijkste risicofactoren zijn roken, stijging van de bloeddruk, toename van het cholesterolgehalte, gebrek aan lichaamsbeweging, overgewicht en afwijkingen van het bloedsuikermetabolisme waarvan diabetes de verst gevorderde vorm is.

Wist je dat in Nederland?

1) in de groep van 35 tot 70 jaar ongeveer een kwart een verhoogd cholesterolgehalte heeft?
2) ongeveer 25% van de bevolking een verhoogde bloeddruk heeft? (hoger dan 140/90 )
3) één op de vier van 12 jaar en ouder rookt?
4) 40% van de bevolking overgewicht heeft?
5) vorig jaar 5,3 duizend mensen overleden zijn aan een acuut hartinfarct?

Volg het laatste nieuws over  Dress Red Day op de Facebookpagina van Dress Red Day.
 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.