30 september – Hulpverlenersdag | Broer en Zus dag | Internationale Dag van de Vertaler Internationale Recht op Blasfemie dag | Internationale Podcast dag | Wereld Rivierendag

Nationale Hulpverlenersdag

Elk even jaar wordt de Nationale Hulpverlenersdag georganiseerd door Stichting HulpverlenersRespect. Dat is niet het enige wat de stichting doet, ze geven voorlichting op scholen (basis en middelbaar) en ze proberen de kloof tussen hulpverlener en burger te verkleinen. De Nationale Hulpverlenersdag wordt vandaag in Hoorn gehouden. Wat is er te doen? Buiten dat de hulpverleners in het zonnetje worden gezet geven hulpverleners demonstraties, shows, workshops en informatielezingen. Sta op Hulpverlenersdag stil bij het feit dat er mensen zijn die hulpverlener willen worden ondanks dat het een zwaar beroep is, zowel geestelijk als lichamelijk.

Nationale Broer en Zus Dag (#NBZD)

In 2013 riep Giel Beelen 30 september uit tot Nationale Broer en Zus Dag, dit ter nagedachtenis aan zijn te vroeg overleden zus Saskia. Wel een beetje jammer dat de commercie boven op deze dag springt en je wilt verleiden iets “speciaals voor Broer en Zus Dag” te laten kopen of doen. Waarom is dat nu nodig? Het zeggen van “ik hou van je” moet toch meer dan genoeg zijn? Was dat ook niet de insteek van Giel Beelen voor deze dag?

Internationale Dag van de Vertaler

De initiatiefnemer van Dag van de Vertaler wil met deze dag de aandacht vestigen op de essentiële rol die vertalers en tolken vervullen. De Dag van de Vertaler zet vertalers en tolken in het zonnetje want zonder hen zou onze wereld erg klein zijn.

Internationale dag van Recht op Blasfemie

Waarom wordt Dag van Recht op Blasfemie op 30 september gevierd? Daar is natuurlijk een logische reden voor. Herinner je de commotie rondom de Deense Mohammed cartoon nog? Toegegeven, het is een aantal jaren geleden. Het was in 2005 dat op 30 september in het Deense dagblad Jyllands-Posten een serie van twaalf spotprenten over de profeet Mohammed en de islam verscheen. Deze spotprenten zorgende wereldwijd voor verontwaardiging en woede onder moslims.Het bespotten van Allah, God, Mohammed of welke andere god of opperwezen in woord of geschrift, dat is blasfemie.

Wat vieren we vandaag?

De Internationale Dag van recht op Blasfemie moedigt individuen en groepen aan om openlijk kritiek te uiten op religie en wetten die godslastering verbieden. Maar pas op waar je deze dag viert want in 13 landen staat op blasfemie de doodstraf; in Mauritanië, Nigeria, Somalië, Soedan, Saudi-Arabië, Jemen, de Verenigde Arabische Emiraten, Iran, Qatar, Afghanistan, Pakistan, de Malediven en Maleisië.

Internationale Podcast dag

Voor degene die niet weten wat een “Podcast” is een kleine uitleg: een Podcast is een soort radioprogramma op het internet die je kunt downloaden en kunt beluisteren wanneer je maar wilt. Goed, op Internationale Podcast dag vieren we het bestaan van dit medium.

14e editie Wereld Rivierendag

Rivieren voorzien ons van drinkwater en voedsel, zijn een natuurlijke transportweg en beschikken over zuiverende ecosystemen. Rivieren zijn een energiebron en bepalen het landschap. Daarom is het belangrijk dat er een verantwoord rivierbeheer is. World Rivers Day staat daar bij stil.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.