1 oktober – Stoptober | Koffiedag | World Escape Room Day | Borstkankermaand | Muziekdag | Vegetarisme Dag | Netelroos Dag | Ouderendag | Habitat Dag

Stoptober: stoppen doe je niet alleen!

Vandaag begint Stoptober, het doel is om samen met 10 duizenden andere te stoppen met roken. Je gaat in 28 dagen proberen te stoppen met behulp van allerlei hulpmiddelen die je kunt vinden op de website van stoptober.nl. Wist je nog niet van deze actie af, dan bij deze! Samen stoppen, samen sterk: dat is het geheim van Stoptober.

4e editie Internationale Koffiedag

Internationaal gezien vieren vandaag de koffieliefhebbers én producenten van ‘het zwarte goud’ World Coffee Day en promoten daarmee het gebruik van Fairtrade koffie. Wat is Fairtrade? In het kort houdt dit in dat er een zorgvuldig gekozen minimumprijs voor de opbrengst van de koffiebonen is die regelmatig wordt aangepast. Dit zodat de koffieboeren altijd kunnen leven van hun werk en kunnen investeren in een duurzame toekomst. Wil je meer informatie over Fairtade? Goede info vind je op maxhavelaar.nl. Volgens de online encyclopedie Wikipedia is het de 4e dinsdag in september “onze” Nationale Koffiedag.

World Escape Room Day

Waarom wordt de door Escape Rooms Nederland geïnitieerd World Escape Room Day gevierd op 1 oktober? Hier volgt de lichtelijke verwarrende uitleg. Als je aan elke letter van het alfabet een cijfer toekent (E=5, S=19) en je gaat het dan toepassen op het woord ESCAPEROOM dan krijg je een reeks getallen en als je deze getallen optelt kom je uit op 110. Met een beetje fantasie kun je hier 1-10 van maken en dan is het plots 1 oktober. Maar het houdt niet op, als je het getal 110 bekijkt in het binaire stelsel dan krijg je het binaire getal 01101110. Oftewel 01-10 (oktober) 11:10. Daarom hebben de initiators besloten dat op 1 oktober om 10 minuten over 11 officieel de Dag van de Escaperoom begint. Logisch toch?

Borstkankermaand

Bij 17.559 mensen werd in 2017 borstkanker vastgesteld (inclusief in situ tumoren). Bij 17.423 vrouwen en bij 136 mannen. Er waren in 2017 iets meer dan  8.600.000 vrouwen in Nederland, reken maar uit hoeveel kans je dan loopt op het krijgen van borstkanker.

Elke dag sterven er ongeveer 9 mensen aan de gevolgen van borstkanker. Van de vrouwelijke patiënten is 88 % 5 jaar na de diagnose nog in leven, na 10 jaar nog 79 %. Deze cijfers en nog meer staan op pinkribbon.nl. Wil je trouwens weten welke activiteiten er tijdens Borstkankermaand zijn? Klik hier.

Zelfonderzoek

Het is belangrijk dat je je borsten goed kent (hoe ze voelen en eruit zien), om zo tijdig een verandering op te kunnen merken waarmee je een afwijking kunt ontdekken. Ben je ongerust over een afwijking aan je borst of tepel? Ga dan naar je huisarts. Klik hier voor overzicht van de symptomen van borstkanker.

Welke internationale dagen hebben we vandaag nog meer?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.