30 mei – Nationale Theedrinkdag | Internationale Dag van het Bedplassen | Sterfdag Jeanne d’Arc

Nationale Theedrinkdag

De schrijfster Usha Marhé nam in 2010 het initiatief om 30 mei 2010 uit te roepen als de Nationale Theedrinkdag. Dit burgerinitiatief was als protest tegen de suggestie dat theedrinken en knuffelen slecht is voor de maatschappij. Op theedrinken werd ook het etiket “incompetente softie” geplakt. Theedrinken kreeg een negatieve lading en dat terwijl theedrinken juist een sociaal gezellig moment is. Daarom nodig ik iedereen uit om op de Nationale Theedrinkdag een kopje thee te drinken en een keer nee te zeggen tegen die kop (zwarte) koffie. Tis nog gezonder ook.

Internationale Dag van het Bedplassen

Vanaf 2016 wordt op de laatste dinsdag in mei de “World Bedwetting Day” georganiseerd. Het doel van deze dag is om het gewone publiek, patiënten en artsen ervan bewust te maken dat bedplassen een frequent voorkomende medische aandoening is die kan en moet worden behandeld.

Het thema van World Bedwetting Day 2017 is gelijk aan de vorige edities en blijft zich dus focussen op het feit dat er veel meer gedaan kan worden om kinderen die aan bedplassen lijden, te diagnosticeren en te behandelen.

Sterfdag Jeanne d’Arc

Tijdens mijn één van mijn vakanties in Noordwest-Frankrijk heb ik twee plaatsen bezocht met een link naar Jeanne d’Arc. De eerste plaats die we bezochten was Crotoy, daar zou ze door de Engelse een paar dagen zijn vastgehouden en de tweede plaats was het prachtige Cayeux-sur-Mer. Je kunt hier door de stadspoort de Porte Guillaume lopen waar Jeanne d’Arc doorheen ging op haar tocht naar Rouen. Daar werd ze na een bepaald niet rechtvaardig proces in 1431 op 19-jarige leeftijd als ketter ter dood veroordeeld en op de huidige Place du Vieux-Marché op de brandstapel gezet.

Een ketter wordt zalig verklaard

Vijfentwintig jaar na haar executie gaf paus Calixtus III toestemming om het proces te herzien. Saillant detail, ze werd onschuldig bevonden door de rechtbank. Na het proces kreeg Jeanne daarom ook de titel van martelares. In 1909 werd ze door de Katholieke Kerk zalig verklaard en in 1920 volgde uiteindelijk de heiligverklaring. Sinds 1922 is zij patrones van Frankrijk; van de steden Orléans en Rouen; van soldaten en van vrouwen in nood. Daarnaast is zij patrones van de radio en de telegrafie (vanwege de stemmen die ze hoorde).

Wordt de Heilige Jeanne d’Arc gebruikt of misbruikt?

Niet alleen tijdens verkiezingstijd maar ook tijdens regeerperiodes maken de Franse politici dankbaar gebruik van Jeanne d’Arc. Links benadrukt haar eenvoudige afkomst en de vroegere conservatieven wezen op haar steun aan de monarchie, de latere conservatieven roemen haar nationalisme. Tijdens de laatste 1 mei betoging riep papa Le Pen (oprichter Front National) dat zijn dochter Marine Le Pen, de huidige partijleider van Front National, dezelfde missie heeft als Jeanne d ‘Arc.

Jeanne kreeg van God de opdracht om Frankrijk van de Engelsen te bevrijden. Marine Engeland uit Europa? In dat geval is ze zo klaar, de Brexit is aanstaande. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.