29 mei – Wereldspijsverteringsdag | Internationale dag van de VN-Blauwhelmen | BBQ Week

Wereldspijsverteringsdag

De World Gastroenterology Organisation (WGO) heeft 29 mei uitgeroepen tot Wereldspijsverteringsdag (World Digestive Health Day) in de hoop dat mensen bewust(er) worden van de relatie tussen wat we eten en het ontstaan van maagdarmproblemen. Wereldspijsverteringsdag is een jaarlijks terugkerend evenment met bijbehorende activiteiten en initiatieven die in en na het campagnesjaar doorgaan. Gastro-enterologen, patiënten en de leken onder ons krijgen informatie over de laatste onderzoekmethodes en behandeltechnieken aan het spijsverteringskanaal. Eén van de doelstellingen is patiënten te voorzien van passende voedings- en levensstijladviezen en passende onderzoeken en behandelingen.

Thema 2017: Chronische inflammatoire darmziekten

Elk jaar heeft ook een thema, vorig jaar was dat: “Diet and the Gut”. Dit jaar wordt Inflammatory Bowel Disease (IBD) onder de aandacht gebracht. IBD is de verzamelnaam voor colitis ulcerosa, de ziekte van Crohn en de tussenvorm indeterminate colitis. Chronisch betekent dat de ziekte nooit meer overgaat en inflammatoir betekent ontstoken, in dit geval de darmen. Wil je meer weten over de campagne van dit jaar, klik hier.

Internationale dag van de VN-Blauwhelmen 

Deze dag is een eerbetoon aan alle duizenden mannen en vrouwen die wereldwijd onder de vlag van de Verenigde Naties hebben gediend en dienen in VN-vredesoperaties. Vandaag is ook een dag waar we stilstaan bij de mannen en vrouwen die hun leven gaven om de internationale vrede, veiligheid en vrijheid te bewaken. Sinds de oprichting van de VN-vredesmacht in 1948 zijn wereldwijd meer dan 3.500 blauwhelmen gesneuveld tijdens het uitoefenen van een missie, dit is met inbegrip van de 117 van vorig jaar.

Investeren in vrede over de hele wereld

Het thema voor de 2017 Internationale Dag van de VN-Blauwhelmen is: “Investeren in vrede over de hele wereld.” Vredeshandhaving is een investering in wereldwijde vrede, veiligheid en welvaart. De VN-vredsmacht bestaat uit meer dan 113.000 militairen, politie en burgerpersoneel die worden ingezet in 16 vredesoperaties op vier continenten. Zij moeten proberen te voorkomen dat gespannen situaties escaleren tot gevechten. Evenens helpen ze bij de wederopbouw van een door oorlog, verscheurd gebied.

21ste BBQ Week 

Als je iets voor de 21ste keer organiseert, zoals de BBQ Week in het Verenigde Koninkrijk, dan kun je met recht zeggen dat het een begrip is geworden. Met BBQ Week wordt de zomer ingeluid en de start van het BBQ seizoen. Deze week wordt het meer dan uitstekend barbecue weer in Nederland, wat dat betreft een prima week om een Nationale BBQ Week te hebben. Wordt het niet eens tijd dat we een Engels initiatief omarmen in plaats van als maar klakkeloos de Amerikaanse “dagen/week van” over te nemen?

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.