afbeelding versterkt dag van het gehoor

3 maart – Werelddag van het Gehoor | Dag van de Doktersassistent | Internationale Irish Whiskey Dag | Internationale Schrijvers Dag | Werelddag van de Wilde Dieren en Planten | Werelddag Geboorteafwijkingen | Internationale Dag van de Rechten van Sekswerkers | Dag van de Muziekvrijheid

Werelddag van het Gehoor

Op Werelddag van het Gehoor 2022 richt de WHO zich op het belang van veilig luisteren om zodoende de rest van je leven een goed gehoor te blijven houden. In 2021 lanceerde de WHO het Wereldrapport over horen waarin werd gewezen op het toenemende aantal mensen dat leeft met en risico loopt op gehoorverlies. Het benadrukt geluidsbeheersing als een van de zeven belangrijkste H.E.A.R.I.N.G. interventies en benadrukt het belang van het verminderen van blootstelling aan harde geluiden. Thema voor Werelddag van het Gehoor 2022 is: Levenslang horen, luister met zorg.

Bescherm je gehoor. Ga veilig om met geluid

Het thema Levenslang horen, luister met zorg is een thema dat als je dat ter sprake brengt lachend wordt weggewuifd. Meestal met de zin; ik hoor nog prima. Waarna het volume weer wordt opgeschaald naar standje harder gaat niet. Dat je nu goed hoort is geen garantie voor de toekomst. Want er bestaat een verband tussen blootstelling aan hoge geluidsniveaus en gehoorschade. Als je mazzel hebt is er slechts tijdelijk sprake van een verslechtering. Maar de kans is groot dat die piep in je oren na een festival niet tijdelijk is maar blijft. Gehoorschade is onomkeerbaar en kan leiden tot levenslange aandoeningen als oorsuizen (tinnitus), geluidsvervorming en gehoorverlies. Wat weer kan leiden tot concentratie- en leerproblemen, sociaal isolement, burn-out en zelfs depressie.

Hoe kan je gehoorschade voorkomen?

Met een paar eenvoudige stappen kan je gehoorschade voorkomen. Het meest voor de hand liggend is de volumebegrenzing inschakelen op alle apparaten, neem oordopjes mee of meet met een decibelapp de geluidssterkte. Wist je dat vanaf 80 decibel er al gehoorschade ontstaan? En dat iedere 3 decibel daarboven een verdubbeling van het geluid is? Een tip die ik vaak tegen kwam is de volgende: steek niets in je oren. Geen vingers, geen wattenstaafjes, of wat dan je dan ook om een of andere duistere reden in je oor stopt. Misschien wist je het niet, maar oorsmeer zit daar met een reden. Als je last hebt van oorsmeer dan ga je voor advies even langs de huisarts.

Dag van de Doktersassistente

Als je vandaag een afspraak hebt bij je huisarts vergeet dan niet dat het vandaag ook Dag van de Doktersassistente is. Oké, ik weet ook wel dat het eigenlijk de bedoeling is dat de huisarts zijn of haar doktersassistente in de bloemetjes zet maar zou het niet attent zijn als de doktersassistente een kleine attentie krijgt van u, de bezoeker? Al was het maar een dankjewel.

Internationale Irish Whiskey Dag

De derde dag van de derde maand is een belangrijke dag voor iedereen die een liefhebber is van Irish Whiskey. Het getal 3 is een bijzonder element als het om Irish Whiskey gaat. Laten we beginnen. Er zijn namelijk 3 soorten Irish Whiskey; Single Grain, Single Malt en natuurlijk de unieke Irish Single Pot Still. Irish Whiskey wordt vaak drievoudig gedistilleerd daarnaast moet Irish Whiskey 3 jaar in het vat blijven voordat het zich Irish Whiskey mag noemen. Als bonus: op 3 maart of 3/3 is het nog twee weken tot dat het St Patrick’s Day is. Dus Internationale Irish Whisky Dag is bij uitstek een dag waarop je alle Irish Whisky-liefhebbers allerlei nieuwtjes kan bijbrengen over hun favoriete alcoholische versnapering. De nieuw verworven kennis kunnen zij op hun beurt op 17 maart delen met vrienden en collega’s. En laten we de beroemde driekleur van de Ierse vlag niet vergeten.

Nog 6 dagen, die ieder hun eigen info-link hebben gekregen

Deel dit bericht