afbeelding versterkt vrede in oekraïne

2 maart – Gebeds- en Vastendag voor Vrede in Oekraïne | Aswoensdag | Wereld Tiener Mentale Gezondheid Dag

Gebeds- en Vastendag voor Vrede in Oekraïne

Paus Franciscus riep vorige week op om Aswoensdag om te toveren tot een wereldwijde Gebeds- en Vastendag voor Vrede in Oekraïne. Het waarom lijkt me een duidelijke zaak. De reden voor deze dag is de erkenning van de onafhankelijkheid van de oostelijke Oekraïense regio’s Donetsk en Loehansk door de Russische president Vladimir Poetin. Een stap die de weg zou kunnen effenen voor een Russische invasie van Oost-Oekraïne. Dat was de gedachte van vorige week. De realiteit van het nu lijkt nog erger te zijn dan de gedachten van toen. Het zal mij niet verbazen als in elk gebedshuis, elke tempel, kerk, moskee of synagoge gehoor wordt gegeven aan de oproep van Paus Franciscus voor Gebeds- en Vastendag voor Vrede in Oekraïne. En het zal mij niet verbazen als wereldwijd gelovigen vandaag zich massaal wijden aan een dag voor gebed en vasten. “Moge de Koningin van de Vrede de wereld beschermen tegen de dwaasheid van oorlog.

Aswoensdag

Van oudsher zijn Aswoensdag en Goede Vrijdag verplichte vastendagen voor de katholieken onder ons. Ben je gedoopt en tussen de 18 en 60 jaar? Dan mag je op de vastendagen Aswoensdag en Goede Vrijdag één volledige maaltijd nemen. Gelukkig heeft de Rooms-katholieke Kerk de regels omtrent het vasten versoepeld. Als je tegenwoordig gedurende de veertigdagentijd je onthoudt van bepaalde luxe of gewoontes zoals roken, televisie kijken, snoep of alcohol is dat ook prima. Wat wel vaak wordt gedaan is het geld dat je uitspaart doneren aan een goed doel. Het grote voordeel van het vasten is dat je wel lekker de overtollige coronakilo’s kwijt raakt.

Wat is de betekenis van het askruisje?

Het askruisje is van oorsprong een symbool van berouw, boetevaardigheid en voorbereiding op het Paasfeest. Het as van het askruisje is afkomstig van de verbrande palmtakken van het jaar er voor, dit is sinds de 14de eeuw al zo. De palmtakken zijn het teken van overwinning en zegepraal daarentegen staat de as voor vernedering en rouw. De uitdrukking “in zak en as zitten” stamt ook uit die tijd want bij de boeteling werd het as over iemands hoofd gestrooid en droeg deze een zak als boetekleed. Vandaar dat men zei “in zak en as zitten”. Waarom wordt er een kruisje gezet? Vroeger was het halen van een askruisje bestemd voor zondaars die officieel tot boete waren veroordeeld, later ging men ervan uit dat iedereen tegen God of zijn medemensen had gezondigd.

Vastentijd

De veertigdagentijd begint op Aswoensdag met een boeteviering. De Vastentijd duurt van Aswoensdag tot Pasen. Tel je de dagen op dan kom je uit op 46 dagen, en niet 40. Konden ze vroeger niet tellen ofzo? Echt wel maar geheel volgens traditie wordt er op zondagen niet gevast, dus blijven er 40 werkelijke vastendagen over.

3e editie Wereld Tiener Mentale Gezondheid Dag

De Wereld Tiener Mentale Gezondheidsdag is een initiatief van Hollister, een Amerikaans kleding-, parfum- en cosmeticamerk die zich richt op de jongeren. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het Hollister Confidence Project. Een wereldwijd initiatief dat het hele jaar projecten lanceert die er voor zorgen dat tieners zich meer zelfverzekerd kunnen voelen in de wereld waarin ze leven. Eén van die projecten is de World Teen Mental Wellness Day. Een dag die is bedoeld om tieners te helpen om te praten over psychische aandoeningen en zorgen dat ze hulp krijgen als ze die nodig hebben.

Je zou nu toch maar tiener zijn. Na 2 jaar te hebben geleefd met alle restricties rondom de COVID-19 pandemie. Besluit Rusland dat het geoorloofd is om Oekraïne binnen te vallen. Zit je al niet helemaal lekker in je vel na 2 jaar corona, krijg je te maken met angsten dat deze oorlog kan uitmonden in WOIII. Mocht je het mentaal niet meer trekken bel 0800-0113 of ga naar www.113.nl.

Deel dit bericht