28 oktober – Zoogdierendag | Nacht van de Nacht | Wereld Judo dag | Internationale Dag van de Animatie | Fairtrade week

1e editie Zoogdierendag

Zoogdierendag wordt hét evenement van het jaar voor mensen die zowel op professioneel als op amateurniveau actief bezig (willen) zijn met studie of bescherming van zoogdieren. Geoefende nationale en internationale sprekers brengen inspirerende workshops en lezingen over zeer uiteenlopende thema’s. Natuurlijk is Zoogdierendag ook hét moment van het jaar om kennis en contacten uit te wisselen met andere belangstellenden.

Waar je moet zijn? Op de Drie Eikencampus UA Wilrijk (België). Het programma begint om 09.30, de deuren gaan om 09.00 open. Voor slechts € 10,00 ben je de hele dag onder de pannen.

Nacht van de Nacht: doe het licht uit!

Voor de 13e keer wordt op de dag dat de wintertijd ingaat (klok één uur achteruit!) de Nacht van de Nacht door Nederlandse natuur- en milieufederaties georganiseerd. Dit jaar zullen honderden gemeenten en bedrijven tijdens de Nacht de hele nacht hun verlichting niet aan doen.

Tijdens de Nacht worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten. Voor een overzicht van alle activiteiten, klik hier.

Lichtvervuiling

We staan er misschien niet bij stil maar Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Is dat erg? Ja, de biologische klok van mens en dier kan dusdanig van slag raken dat het dag- en nachtritme wordt verstoord waardoor slaapstoornissen of depressies kunnen ontstaan. Nachtdieren vinden geen plek meer om te jagen, raken gedesoriënteerd of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Bij planten raakt de groeicyclus verstoord. Dus ja, lichtvervuiling is iets om even bij stil te staan!

Wereld Judo dag

Op de verjaardag van de grondlegger van het huidige judo, grootmeester Jigoro Kano, viert de wereld World Judo Day. Het thema van 2017 is: Courage.

World Judo Day is een initiatief van de Internationale Judo Federatie (IJF) en heeft tot doel de oorspronkelijke waarden die binnen de judosport gelden ook daarbuiten hoog te houden. Eén van de belangrijkste beginselen is wederzijds respect. Deze dag staat ook in teken om alle judo liefhebbers, coaches, trainers, fans, judoka’s, judoleraren, scheidsrechters en ouders met elkaar te verbinden.

Internationale Dag van de Animatie

Drie jaar voor de gebroeders Lumière met de cinématographe, ’s werelds eerste projectieapparaat, op de markt kwamen was er op 28 oktober 1892 de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden te zien geweest. Daarom heeft de ASIFA (in 2002) 28 oktober uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Animatie (IAD), de dag om wereldwijd de kunst van de animatie te vieren. Wil je meer informatie over deze dag, klik hier.

Fairtrade week

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Vandaag begint de najaarseditie en deze duurt tot en met 5 november. Gedurende de landelijke campagneweek kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet ertoe leiden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.