28 oktober – Abdijweekend | Wereld Judo dag | Internationale Dag van de Animatie

Abdijweekend

Wil je in alle rust en regelmaat lekker kunnen relaxen? Dan is het abdijweekend niets voor jou. Het abdijweekend is een weekend van verkenning, bezinning en uitwisseling. Het weekend biedt een frisse kijk voor allen die benieuwd zijn om de andere kant te verkennen, van hun eigen leven en de benedictijnse levensvorm. Dat staat tenminste zo beschreven op website van de Sint Willibrordsabdij.

En omdat monniken ook moeten eten is meedoen niet gratis, voor € 135,00 (all in) ben je een weekend onder de pannen. Het begint vanmiddag om 16.00. Interesse? Klik hier.

Regula Benedicti

Benedictus van Nursia is de opsteller van de Regula Benedicti (Nederlands: Regel van Benedictus). Hij leefde in een periode van chaos, geweld en instabiliteit: het West-Romeinse rijk liep ten einde, de barbaren vielen Europa binnen.Sommige vergelijken dié periode met de tijd waarin wij nu leven: het einde van de westerse beschaving is in zicht, de moslims worden als de barbaren gezien die Europa overspoelen.

Terugkomend op de Regel van Benedictus, dit is een document waarin Benedictus (in de zesde eeuw) de leefregels voor monniken heeft opgeschreven. Het bevat een proloog en 73 hoofdstukken waarin alle mogelijke aspecten van het kloosterleven worden beschreven. Over de bevoegdheden van de abt, de kleding van de monniken, de gebeden, de dagindeling et cetera. Het was in de Middeleeuwen de beroemdste en invloedrijkste leefregel voor monniken.

“Matigheid is de moeder van alle deugden”

De Regel van Benedictus is moeilijk toe te passen voor mensen die niet in een klooster leven maar een aantal richtlijnen kun je wel eigen maken, denk bijvoorbeeld aan de richtlijnen voor regelmaat, authenticiteit, stiltebeleving, een nederige levenshouding, gehoorzaamheid, luisterbereidheid en aandacht voor de dingen die je doet

Wereld Judo dag

Op de verjaardag van de grondlegger van het huidige judo, grootmeester Jigoro Kano, viert de wereld World Judo Day. Het thema van 2016 is: Judo for the World.

The World Judo Day is een initiatief van de Internationale Judo Federatie (IJF) en heeft tot doel de oorspronkelijke waarden die binnen de judosport gelden ook daarbuiten hoog te houden. Eén van de belangrijkste beginselen is wederzijds respect. Deze dag staat ook in teken om alle judo liefhebbers, coaches, trainers, fans, judoka’s, judoleraren, scheidsrechters en ouders met elkaar te verbinden.

Internationale Dag van de Animatie

Drie jaar voor de gebroeders Lumière met de cinématographe, ’s werelds eerste projectieapparaat, op de markt kwamen was er op 28 oktober 1892 de eerste publieke presentatie van geprojecteerde bewegende beelden te zien geweest. Daarom heeft de ASIFA (in 2002) 28 oktober uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Animatie (IAD), de dag om wereldwijd de kunst van de animatie te vieren. Wil je meer informatie over deze dag, klik hier.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.