29 oktober – Nacht van de Nacht | Museumnacht Den Haag | Fairtrade Week | Internet Dag | Wereld Beroertedag | Wereld Psoriasis Dag | Halloween

Nacht van de Nacht: doe het licht uit!

Sinds 2005 wordt op de dag dat de wintertijd ingaat (klok één uur achteruit) door Nederlandse natuur- en milieufederaties gemeenten en bedrijven gevraagd om het licht uit te doen.

We staan er misschien niet bij stil maar Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Is dat erg? Ja, want mensen en dieren kunnen van al dat licht in de duisternis nadelen ondervinden zoals het ontwikkelen van slaapstoornissen of depressies bij mensen. Nachtdieren vinden geen plek meer om te jagen, raken gedesoriënteerd of ze worden uit hun winterslaap gehouden. Bij planten raakt de groeicyclus verstoord.

Wie doen er mee aan Nacht van de Nacht?

Dit jaar zijn er 160 gemeenten en bedrijven die tijdens de Nacht van de Nacht de hele nacht alle verlichting uitdoen. Tijdens de Nacht worden er door heel Nederland activiteiten georganiseerd door bijvoorbeeld Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, wandelclubs en sterrenwachten. Voor een overzicht van alle activiteiten, klik hier.

Museumnacht Den Haag

Ben je meer een liefhebber van cultuur dan van Halloween dan kom jij vanavond aan je trekken in Den Haag. Van 20.00 tot 01.00 zetten meer dan 35 culturele instellingen hun deuren voor jou open, klik hier voor een overzicht. Toch zin in een feestje? Bezoek dan de afterparty bij Filmhuis Den Haag.

Fairtrade Week

Niet één maar twee Fairtrade weken worden er dit jaar georganiseerd door de Stichting Max Havelaar. Vandaag begint de najaarseditie en deze duurt tot en met 6 november. Gedurende de landelijke campagneweek kun je in duizenden supermarkten en winkels Fairtrade producten met korting kopen. Deze actie moet ertoe leiden dat wij, de consument, stil staan bij het belang van eerlijke handel.

Internet Dag 

Vandaag wordt één van dé belangrijkste uitvinding in de menselijke geschiedenis gevierd: INTERNET. Natuurlijk was internet niet mogelijk geweest zonder dat er eerst vele andere belangrijke uitvindingen waren gedaan maar de uitvinding van het internet an sich is misschien wel de uitvinding die, tot nu toe, de meeste impact op ons even heeft gehad. Daarom staan we vandaag even stil bij 29 oktober 1969, de dag dat er voor het eerst communicatie was tussen twee computers.

Wereld Beroertedag

Het thema voor Wereld Beroertedag 2016, “Face the Facts: Stroke is Treatable”, wil benadrukken dat ondanks de complexiteit van een beroerte er manieren zijn om een beroerte te overleven en de kans op hersenbeschadiging te verkleinen. Mits de beroerte op tijd wordt herkent!

Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de 3 meestvoorkomende signalen van een beroerte, dat zijn: scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Bij deze signalen kan er sprake zijn van een TIA, herseninfarct of een hersenbloeding. Bel direct 112 als je de signalen herkent!

Bij de Nederlandse Hartstichting kun je gratis het Mond Spraak Arm Pakket aanvragen.

Wereld Psoriasis Dag

Elke dag worden mensen met psoriasis geconfronteerd met stigmatisering in de samenleving, de gezondheidszorg, op het werk, op school en in sociale relaties omdat mensen niet weten wat psoriasis is. Daardoor kan deze aandoening zorgen voor psychologische problemen, zoals niet meer de deur uit durven te gaan of meedoen aan sociale activiteiten vanwege deze lichaam ontsierende huidaandoening. Dit leidt tot gemiste kansen in het leven, die voorkomen had kunnen worden. Wereld Psoriasis Dag is de perfecte dag  om een lans te breken voor mensen met psoriasis!

Halloween

De avond voor Allerheiligen, 1 november, wordt traditioneel Halloween gevierd. Omdat dit jaar Halloween op een maandag valt en dit feest vooral populair onder jongvolwassenen is worden vandaag de halloweenevenementen georganiseerd.

Klik hier voor een overzicht van de leukste evenementen. Mijn tip: ga niet verkleed als horrorclown.

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.