27 oktober – Nationale Collaboratiedag | Wereld Ergotherapiedag | Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed

Nationale Collaboratiedag

Sta ik achter deze door iemand eigenhandig uitgeroepen “nationale collaboratiedag”? Is het een officiële “dag van”? Antwoord op beide vragen is nee. Is dat een reden om de collaboratiedag te negeren? Nee, want klaarblijkelijk zijn er mensen in Nederland die behoefte hebben aan zo’n dag die bij mij persoonlijk hele andere associaties oproept. Waarom? Men is niet eens met het gevoerde politieke beleid inzake islamisering (en vluchtelingenbeleid?). Voor wie zijn ze bang? De islamist of de islamiet? En is hun angst terecht? De toekomst zal het leren!

Hoeveel moslims zijn er dan in Nederland?

Volgens een schatting zijn er ongeveer 997.000 moslims in ons land, dat is iets meer dan 5.8% van de Nederlandse bevolking. Dat aantal kun je verdelen in twee leeftijdsgroepen: Nederlanders boven de 18 en Nederlanders onder de 18. In de eerste groep zitten ongeveer 660.000 volwassenen en in de tweede groep zitten 337.000 Nederlandse jongeren die zichzelf als moslim zien. Dit is inclusief kinderen van de derde generatie, voornamelijk met Turks Nederlandse of Marokkaans Nederlandse ouders.

Wereld Ergotherapiedag

Waarom kan een ergotherapeut belangrijk zijn voor je? Ergotherapeuten helpen je wanneer je door lichamelijke of psychische problemen moeilijkheden ondervindt bij het uitvoeren van je dagelijkse handelingen. Dit kunnen simpele handelingen zijn als eten en aankleden, maar ook meer complexe handelingen die te maken hebben met revalidatie na een ongeluk.

Ergotherapie kent verschillende handelingsgebieden:

  • zelfredzaamheid (bijvoorbeeld wassen, aankleden, eten),
  • productiviteit (bijvoorbeeld werken, huishouden) en
  • vrije tijd (bijvoorbeeld hobby’s, sociale contacten)
  • wonen (bijvoorbeeld aanpassen van de leefomgeving)
  • mobiliteit (bijvoorbeeld rolstoeltraining)

Hoe gaat de ergotherapeut te werk?

Vanwege mijn MS heb ik ook ergotherapie gevolgd omdat ik te maken kreeg met een verminderde fijne motoriek. De ergotherapeut heeft mijn geleerd hoe ik bijvoorbeeld een knoopje van een blouse wél los kan krijgen of dicht kan maken, hoe ik het beste een pen kan vasthouden of mes en vork. En heeft mij gewezen op hulpmiddelen die het leven met een verminderde fijne motoriek makkelijker maken. Ergotherapeuten zijn voor mijn dagelijks functioneren belangrijk geweest.

UNESCO Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed

De Werelddag van het Audiovisueel Erfgoed is een instrument om ons er op te wijzen dat zonder audiovisuele documenten je niet een compleet beeld krijgt van ’s lands en/of eigen geschiedenis. Het thema van dit jaar is :
It’s Your Story – Don’t Lose It”.

Audiovisuele documenten, zoals films, radio- en televisieprogramma’s, zijn ons gemeenschappelijk erfgoed en bevatten de belangrijkste gegevens van de 20e en 21e eeuw. Het is een digitale encyclopedie voor de toekomstige generaties. Helaas verdwijnen talloze geluidsopnamen en bewegende beelden vanwege hun kwetsbaarheid en omdat ze onderhevig zijn aan ouderdom, verkleuring en verwering. Schimmels kunnen het materiaal zelfs volledig verwoesten. Via initiatieven zoals de Werelddag voor Audiovisueel Erfgoed en het Memory of the World Programme wordt aan het waardevolle werk van conservatoren een nieuwe impuls gegeven.

Beeld en Geluid

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft één van de grootste audiovisuele archieven van Europa. Beeld en Geluid beheert een archief met meer dan 1.000.000 uur radio, televisie, film, muziek, documentaires, nieuwe media, games en internetcultuur. Dat media-archief is ons eigen “Audiovisueel Erfgoed”.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.