afbeelding versterkt dag van de onnozele kinderen

28 december – Dag van de Onnozele Kinderen

Dag van de Onnozele Kinderen

Naar verluidt stamt Dag van de Onnozele Kinderen af van een oud Romeins kinderfeest, het zogenaamde festum puerorum (armenfeest). Dit feest wordt voor het eerst in het jaar 505 in Carthago gevierd. Opvallend feit is dat het Evangelie van Mattheüs de enige is die verhaalt over het ontstaan van de Dag van de Onnozele Kinderen. Andere evangelies zoals de canonieke (door de Kerk erkend), de apocriefe (niet erkende), en de Joodse geschiedschrijver Flavius Josephus (37-100) zwijgen hierover.

Wat weet jij over het ontstaan van Dag van de Onnozele Kinderen?

Kijk, dat krijg je als je niet christelijk bent opgevoed. Het bestaan van deze dag is jarenlang aan mij voorbij gegaan. Even tussendoor: heb jij dat ook dat je bij het woord onnozel denkt aan synoniemen als schaapachtig, schlemielig, simpel of sullig? Ik wel en kun je dan mijn verbazing voorstellen als blijkt dat er een heus kerkelijke feest-/ herdenkingsdag voor onnozele kinderen is?

Zoals je al vermoed, heeft het woord onnozel een andere betekenis dan ik dacht. Het stamt af van het woord onnosel; de Middelnederlandse vertaling van het Latijnse woord innocens, dat onschuldig en onschadelijk betekent. En als je dan het verhaal leest over het ontstaan van deze dag dan is het best luguber hoe we aan de Dag van de Onnozele Kinderen komen.

Koning Herodes I

Op het moment dat koning Herodes I van de drie wijzen uit het oosten hoorde dat er in Bethlehem een nieuwe Joodse koning was geboren werd hij bang voor zijn eigen positie. Nadat de wijzen in een droom zagen dat Herodes de nieuwe Joodse pasgeboren koning wilde doden, leidden ze hem om de tuin.

Op het moment dat koning Herodes I daar achter kwam werd hij woedend en als vergelding liet hij alle jongetjes van onder de twee jaar in Bethlehem en omgeving vermoorden zodat de nieuw geboren koning zou worden vermoord. Deze vermoordde “onschuldige en onschadelijke ” jongetjes worden gezien als de eerste martelaren.

En dan maar zingen dat dromen bedrog zijn

Het kindeke Jezus ontsprong de dans omdat zijn vader Jozef in een droom een boodschap van een engel had gekregen. De engel vertelde over de aanstaande moordpartij onder pasgeboren jongetjes. Jozef besloot toen om met het gezin naar Egypte te vluchten. Op een gegeven moment verscheen er weer een engel in een droom bij Jozef. De engel zei: “ Zij die het kind naar het leven stonden zijn gestorven”.

Daarop vertrok Jozef met zijn gezin naar het land Israël. Tijdens zijn tocht naar Israël hoorde Jozef dat een familielid van koning Herodes I koning van Judea was geworden. Dat was geen gunstige ontwikkeling. Nadat Jozef in een droom werd gewaarschuwd om naar Israël te gaan besloot hij om naar de stad Nazareth in Galilea te gaan. En dat is de verklaring waarom Jezus (de Nazoreeër) opgroeide in Nazareth, Galilea.

Hoe wordt Dag van de Onnozele Kinderen vandaag de dag gevierd?

Volgens oud gebruik mag de jongste uit het gezin vandaag bepalen wat er gegeten wordt en is ook vandaag de baas. Vroeger gingen de kinderen verkleed als volwassenen de straat op om te bedelen voor snoep en geld. In Spaanstalige landen heeft de Dag van de Onnozele Kinderen (Dia de los Santos Inocentes) naast de historische ook een humoristische betekenis. Het is daar ook de equivalent van onze 1 april. Woon je in een Spaanstalig land? Je bent dus bij deze gewaarschuwd!

Deel dit bericht