afbeelding versterkt tik tak tik

29 december – Tik Tak Tik Tak | Internationale Cello Dag

Tik Tak Tik Tak…..

Tik Tak Tik Tak…. we zijn bijna aan het einde van dit ellendig jaar gekomen. De rode draad is natuurlijk de pandemie waarin we sinds begin dit jaar in terecht zijn gekomen. En dat het veel meer is dan een griepje laten de oversterfte cijfers van het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) zien. Het RIVM houdt deze cijfers bij sinds de griepepidemie van 2009. Zal je niet al te lang lastig vallen met cijfers maar dit moet even. De gemiddelde oversterfte van de afgelopen 5 griepepidemieën staat op 6.443. Op 28 december staat de teller van het totaal aantal overledenen aan COVID-19 op 11.042. Dat zijn ruim 4.500 meer personen. Het CBS zegt dat in de eerste 51 weken van 2020 in totaal 162 duizend inwoners van Nederland zijn overleden. Dat zijn er 13 duizend meer dan werd verwacht. En het blijft maar doorgaan. Het ergste is dat het getal waarschijnlijk hoger is omdat niet alle overledenen getest zijn op covid-19. Tik Tak Tik Tak….

Het is bijna zo ver: tik tak tik tak…

En? Zijn je goede voornemens volbracht? Heb je alles gedaan wat je dit jaar wilde doen? Ik wil absoluut niet de druk opvoeren maar je hebt nog maar 48 uur om er iets aan te doen! Dat zijn welgeteld 2.880 minuten (172.800 seconden). De tijd dringt….tik tak tik tak. Oh ja, mijn goede voornemens blijven onverminderd onveranderd; ik maak géén goede voornemens!

Internationale Cello Dag

De Internationale Cello Dag wordt jaarlijks op 29 december gevierd, de geboortedag van de Catalaan Pablo Casals. ‘s Werelds beste cellist die ooit heeft bestaan volgens Fritz Kreisler (1875-1962), zelf een groot vioolvirtuoos en componist. Dus dat kan je beschouwen als een groot compliment.

Hoe ga je Internationale Cello Dag vieren?

Er zijn veel manieren om Cello Dag te vieren, hier onder staan een paar suggesties.

  • ben je géén cellist, ga eens een cello huren en probeer het gewoon
  • lees eens een boek of tijdschrift over de cello (www.imslp.org)
  • koop een cd met cello muziek
  • ben je cellist? upload een filmpje waarop je een stuk speelt dat je leuk vindt naar YouTube
  • organiseer een cello jamsessie of bied een gratis cello les aan
  • organiseer een zoom meeting voor cellisten en wissel van gedachten over bijvoorbeeld stijlen en technieken>

Wie was Pablo Casals in een notendop:

Pablo Casals (1876-1973) was meer dan cellist; hij was ook componist, muziekpedagoog en dirigent. Hij heeft opgetreden voor de allergrootste op aarde zoals Koningin Victoria en de Amerikaanse president John F. Kennedy. Zonder enige twijfel mag Casals beschouwd worden als een groot inspirator voor andere.

De Catalaan Casals is altijd trouw gebleven aan zijn politieke en morele overtuigingen. Dat had als consequentie dat bij het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog hij zichzelf heeft verbannen uit zijn geliefde thuisland van Catalonië naar Frankrijk (Prades). Hij heeft ook 30 jaar lang niet in het Westen opgetreden uit protest tegen hun medeplichtigheid aan het fascisme. In Spanje heeft hij nooit meer opgetreden.

In 1958 werd hij voor zijn financiële en morele steun aan de Catalaanse en Spaanse vluchtelingen als gevolg van de Spaanse Burgeroorlog en zijn houding tegen dictaturen overal in de wereld voorgedragen voor de Nobelprijs voor de Vrede. Helaas ging de prijs niet naar hem maar op 24 oktober 1971 ontving hij uit de handen van de voorzitter van de United Nations Organization (UNO) wel de Medaille van de Vrede van de UNO.

Deel dit bericht