27 juni – Internationale Dag van de Zonnebril

Internationale Dag van de Zonnebril

In Amerika organiseert het bedrijf Vision Monday de Nationale Dag van de Zonnebril al jaren met groot succes. Vision Monday wil deze dag internationaal maken omdat zij van mening zijn dat alle optische retailers, ongeacht in welk land dat je woont, moeten blijven benadrukken dat het dragen van UV beschermde brillen echt belangrijk is. Hoe bereik je de mensen met je boodschap? Roep een Internationale Dag van de Zonnebril in het leven en koppel hier leuke acties en aanbiedingen aan vast.

VM (Vison Monday) roept iedereen op om vandaag een zonnebril te dragen. Wat VM ook leuk lijkt is dat jij en ik een selfie maken met een zonnebril op en dat delen op social media met de hashtag #SunglassSelfie.

Bescherm je ogen!

Niet aleen Vision Monday maar ook het Oogfonds geeft het dringende advies om je ogen te beschermen tegen ultraviolette straling (UV-straling). Want UV-blootstelling is namelijk een risicofactor of de oorzaak van het ontstaan en ontwikkeling van een groot aantal oogaandoeningen waar je pas op latere leeftijd last van krijgt.

Welke oogaandoeningen? Denk hierbij aan een lichtgele zwelling in het slijmvlies van het oog (pingueculum), overgroeiing van het hoornvlies (pterygium), beschadiging van het hoornvlies (UV-keratoconjunctivitis), staar (cataract), slijtage van het netvlies (macula degeneratie), oculaire melanoom (zeldzame kanker van het oog) en klimatologische druppel keratopathie (lasogen).

De pupil van kinderogen zijn groter en de ooglens bevat minder beschermend pigment en daardoor zijn kinderogen nog kwetsbaarder voor schadelijke ultraviolette straling (UV-straling) dan ogen van volwassenen.

Waar moet een goede zonnebril aan voldoen?

  • het geeft 100% Uv-bescherming (100% UV of UV400)
  • glazen en montuur moeten goed passen: het UV-licht mag je ogen niet via de boven-, onder- of zijkant bereiken
  • de bril heeft een CE-markering, gevolgd door een cijfer van 0 tot 4; in de zomer kan je het beste kiezen voor een zonnebril met markering CE 3.
  • de glazen moeten optisch zuiver zijn en gemaakt van onbreekbaar polycarbonaat

Beste Edith Schippers,

Op de website van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) staat te lezen:
…..de ambitie van VWS is om iedereen zo lang mogelijk gezond te houden…..”

Dat maakt toch de weg vrij om een zonnebril in het basispakket van de zorgverzekering te doen of in het uiterste geval een vergoeding te geven voor de aanschaf ervan? Uiteindelijk zorgt een zonnebril voor minder oogaandoeningen die kunnen lijden tot slecht en/of wazig zien en in sommige gevallen tot blindheid.

In brevi: met een zonnebril blijf je langer gezond! Of zie ik dat verkeerd?

 

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.