26 juni – Internationale Antidrugsdag | Parkpop | Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling | Dag van Handvest van de Verenigde Naties

Internationale Antidrugsdag

De Antidrugsdag is een dag waarop stil wordt gestaan bij de vele negatieve gevolgen van drugsgebruik en de strijd tegen illegale drugshandel. De dag werd door de Verenigde Naties (VN) vastgesteld op 26 juni en werd International Day Against Drug Abuse and Illicit Trafficking genoemd. Vrijvertaald wordt dat dan de Internationale Antidrugsdag.

Welke drie soorten drugs hebben effect op het bewustzijn?

  • verdovende middelen – alcohol, opium, morfine, heroïne, slaap- en kalmeringsmiddelen.
  • stimulerende middelen – nicotine, cafeïne, cocaïne, efedra, amfetamine, xtc en khat
  • middelen die de zintuiglijke ervaringen veranderen – lsd, psilocybine bevattende paddenstoelen, sommige cactussoorten en allerlei planten uit het tropisch regenwoud

Parkpop

Vandaag kun je je onderdompelen in de sfeer en gezelligheid van het grootste gratis muziekfestival van Europa: Parkpop. Zoals we allemaal weten is het een gegeven dat onder festivalbezoekers stelselmatige drugs worden gebruikt. Ik kan je vertellen dat het gebruiken van drugs niet erg verstandig is en soms zelfs gevaarlijk maar ik betwijfel of dat enig effect heeft. Waar ik je wel dringend voor wil waarschuwen is dat het eten van een grapefruit of grapefruitsap drinken bij drugsgebruik zeer gevaarlijk kan zijn.

De combinatie van bepaalde medicatie of drugs met grapefruit kan leiden tot problemen zoals nierfalen, ademhalingsproblemen en maag- en darmproblemen.Ik kan hier een hele waslijst neerzetten van soorten drugs of medicijnen maar ik kan er ook heel kort over zijn: wees verstandig en combineer grapefruit nooit met een drug of medicatie!

Int. Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling

Wat hebben de slachtoffers aan de Internationale Dag ter Ondersteuning van Slachtoffers van Marteling? Het leed is al geschied en wij, de rest van de wereld, kunnen, mogen of willen niet ingrijpen om folteringen en martelingen internationaal te verbieden en sancties er aan vast te koppelen.Volgens Amnesty International, en ik citeer: “komen ernstige vormen van mishandeling en wrede behandeling voor in 150 landen. In zo’n zeventig landen is sprake van stelselmatige marteling. Uit Europa en Noord-Amerika worden incidenteel gevallen van marteling gemeld, veelal als vorm van politiegeweld (zoals uit Noord-Ierland, Spanje en de VS), op grote schaal echter uit Turkije”.

Dag van Handvest van de Verenigde Naties

Op 26 juni 1945 werd het Handvest van de Verenigde Naties ondertekend door 50 van de 51 oorspronkelijke lidstaten van de VN. Wel een momentje om even bij stil te staan maar uiteindelijk vieren we op 24 oktober met de Internationale Dag van de Verenigde Naties dat in hetzelfde jaar het verdrag werd geratificeerd en daarmee in werking trad.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.