26 oktober – Voorlichtingsdag over Intersekse

Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse

Jaarlijks wordt op 26 oktober de Intersex Awareness Day gevierd. De Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse herdenkt dat vandaag in 1996 in Boston de eerste publieke demonstratie van mensen met een intersekse–conditie was. Het doel van de dag is meer informatie te geven over mensen met een intersekse-conditie zodat het stigma langzaam aan zal verdwijnen.

Herculine Barbin

Tussen 26 oktober (Internationale Voorlichtingsdag over Intersekse) en 8 november (Intersekse Herdenkingsdag of Intersekse Solidariteitsdag ) besteden intersexorganisaties aandacht aan de “uitdagingen” die mensen met een intersekse-conditie moeten aangaan in het leven. Waarom 8 november? Dat is de geboortedag van Herculine Barbin, een negentiende-eeuwse Franse hermafrodiet.

Wat is intersekse?

De term intersekse wordt gebruikt als parapluterm voor mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normale definitie van man of vrouw. Je bent volgens de normen een “man” als je XY-chromosomen, penis, testes en het hormoon testosteron hebt. Je bent “vrouw” als je XX-chromosomen, vagina, eierstokken, baarmoeder en het hormoon oestrogeen hebt. Duidelijk toch? Als je zo de definities hanteert van wat als “normaal” gezien wordt dan wel ja. Maar zo simpel zit het allemaal niet in elkaar, af en toe komt het voor dat het niet direct duidelijk is of de pasgeborenen een jongetje of meisje is.

Ze zijn perfect zoals ze zijn!

Helaas vinden niet alle artsen en/of ouders dat. Zij vinden het noodzakelijk dat de kinderen allerlei pijnlijke operaties en behandelingen moeten ondergaan zodat het kind of een jongetje of meisje wordt. En wat schrijnend is dat er meestal helemaal geen medische redenen zijn om deze procedures uit te voeren. Daarom alleen al moeten kinderen met een intersekse-conditie, als ze oud genoeg zijn, zelf kunnen beslissen of ze dergelijke operaties en behandelingen willen ondergaan.

Intersekse en mensenrechten

Mensenrechten komen in het geding op het moment dat het recht op zelfbeschikking, lichamelijke integriteit en autonomie niet in acht worden genomen. En dat is nu precies wat er gebeurd bij genitale operaties en onomkeerbare medische behandelingen bij kinderen met een intersekse-conditie. Omdat de medische behandelingen vaak op jonge leeftijd plaatsvinden komt hun weerbaarheid en het zelf kunnen beslissen in het geding.

De Speciale VN-Rapporteur met foltering en andere wrede, onmenselijke of vernederende behandeling of bestraffing in zijn portefeuille vraagt aandacht voor de ingrijpende lichamelijke en geestelijke gevolgen van ingrepen in het genitale gebied. Hij riep landen op dergelijke ingrepen niet toe te staan wanneer de betrokkene daarvoor geen toestemming heeft gegeven. Zeer zeker bij pasgeborenen zou men bijzonder terughoudend moeten handelen, vanwege de onomkeerbaarheid van de ingreep en de problemen die daardoor op latere leeftijd kunnen ontstaan.

Wist je dat?

  • meer dan 80.000 mensen een vorm van intersekse hebben?
  • 1,7 procent van de baby’s die worden geboren een intersekse-conditie heeft?
  • dat het hebben van een intersekse-conditie normaler is als het hebben van rood haar (<1%)?
  • sommige oude godsdiensten geloofden dat Adam een intersekse-conditie had?
  • intersekse niets te maken heeft met geaardheid of seksuele voorkeur?

Kinderen met een intersekse-conditie hoeven niet te worden “geholpen”; ze zijn perfect zoals ze zijn!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.