25 oktober – Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag | Wereld Pastadag | Internationale dag van de Kunstenaar | Punk for a Day

Wereld Spina Bifida en Hydrocefalus Dag

Op 23 oktober 2012 werd in het kader van de eerste viering van World Spina Bifida and Hydrocephalus Day in het Europees Parlement in Straatsburg een workshop georganiseerd door de International Federation for Spina Bifida and Hydrocephalus (IF). De workshop had als insteek: “Volwassen, en nu?”. Door betere medicijnen en zorg leven patiënten met Spina Bifida (open rug) en Hydrocefalus (waterhoofd) langer, daarom vond IF dat het werd tijd om stil te staan bij de volwassenen. Het uiteindelijke doel van de World Spina Bifida Day is meer kennis en begrip te kweken voor mensen die te maken hebben met Spina Bifida en Hydrocefalus.

Wereld Pastadag

Op het eerste World Pasta Congres op 25 oktober 1995 in Rome werd besloten om een jaarlijks terugkerende dag rondom pasta te organiseren. Pasta wordt namelijk gezien als een uniek en ongelooflijk veelzijdig product en tevens één van de meest milieuvriendelijk en voedzaamste producten die wereldwijd op tafel komen. En dat is dus waarom wij op 25 oktober World Pasta Day vieren.

Wereld Pastadag vier je met een bord vol pasta voor je neus. Ben je op zoek naar inspiratie? Klik hier en er komen honderden heerlijke pastagerechten voorbij. Buon appetito.

Internationale dag van de Kunstenaar

In 2004 was de Canadese kunstenaar Chris MacClure de initiatienemer voor International Artist Day. Wat is het doel van deze dag? Bereiken dat kunstenaars erkenning krijgen voor hun bijdrage aan onze samenleving maar ook het bevorderen en het verhogen van hun geloofwaardigheid en zichtbaarheid, zowel lokaal als wereldwijd.

De datum van 25 oktober voor Internationale dag van de Kunstenaar is geen toevalstreffer, op 25 oktober 1881 werd één van de bekendste Spaanse kunstschilders geboren: Pablo Picasso.

Hoe ga jij Dag van de Kunstenaar vieren?

De beste manier om International Artist Day te vieren is om lokale kunstenaars te ondersteunen. En dat is makkelijker dan je denkt, je hebt vast de foto’s en/of schilderijen weleens zien hangen in het ziekenhuis of bij de huisarts of waar dan ook. Loop er nu niet eens hard aan voorbij maar kijk eens naar wat er aan de muur hangt. Echt kijken bedoel ik. Wie weet word je wel enthousiast om je eigen kunstwerk te maken.

Bij kunstwerk hoef je niet perse aan een schilderij of beeldhouwwerk te denken hoor, want kunst is eigenlijk niets anders dan het product van creatieve menselijke uitingen. Kan dus net zo goed een vogelhuisje of sleutelkastje worden. Je kunt vandaag ook een bezoekje brengen aan een kunstgalerie of misschien loop je liever een plaatselijke kunstroute?

Punk for a Day

Als ik denk aan Punk dan denk ik aan de jaren ’70/’80 en aan Iggy Pop. Dan denk ik aan hanenkammen, piercings, leren jacks, veiligheidsspelden, je afzetten tegen de gevestigde orde en natuurlijk de kraakbeweging. Deze dag grijpt terug naar dat tijdperk en is meteen een vrijbrief om je oude “punk-kleren” af te stoffen want Punk for a Day is het vieren van de ideologie waar de punkscene voorstond, in de juiste outfit natuurlijk.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.