26 november – Dag van de Afwerking | Anti-Obesitas Dag | Pippi Langkous is jarig | Week van de Friet

12e editie Dag van de Afwerking

Dag van de Afwerking zal boven de rivieren een compleet andere betekenis hebben dan bij onze Zuiderburen. Als je het boven de rivieren namelijk hebt over afwerken dan wordt daar een specifieke handeling met een happy end op de afwerkplek mee bedoelt. Afijn, de Dag van de Afwerking bij onze Zuiderburen heeft echt een andere insteek. Daar is het een congresdag waar bijvoorbeeld de schilder, schrijnwerker, stukadoor, parketlegger, natuursteenbewerker, glazenmaker of interieurarchitect naar toe gaat.

Een vakbeurs met gratis catering waar je ook lezingen over hoe je de akoestische prestaties van gebouwen kunt verbeteren kunt volgen en hoe het zit met asbest en milieuaansprakelijkheid. Ben benieuwd hoeveel Nederlanders daar vandaag naar toe gaan.

Pippi Langkous is jarig

Ik was 6 jaar en ik wilde net zo als Pippi zijn en ook een paard en aapje als huisdier hebben. Was mijn vader ook maar piratenhoofdman en koning van het eiland Taka Tukaland in plaats van saai bij Philips te werken. Een piratenhoofdman als vader is toch veel stoerder?

Wat zou het heerlijk zijn als niemand tegen je zegt dat je naar bed moet, dat je een hele verjaardagstaart alleen op eet, dat je oersterk bent en voor niemand bang hoeft te zijn. Het enige waarom ik eigenlijk toch maar liever Gina was in plaats van Pippi dat was dat mijn moeder dan niet in de hemel zou zijn net zoals de moeder van Pippi.

Anti-Obesitas Dag

De eerste Anti-Obesitas Dag werd in 2001 gelanceerd door de VLCC Group; een Indiase bedrijf gefocust op wellness, opgericht door mevrouw Vandana Luthra in 1989. Anti-Obesitas Day kreeg brede media-aandacht en werd een jaarlijkse campagne. Deze dag is bedoeld om mensen bewust te maken over de gezondheidsproblemen die obesitas met zich meebrengt.

Een beetje te zwaar is toch niet erg?

Op volksgezondheidenzorg.info staat te lezen dat in 2018 ruim 50% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder overgewicht heeft en 15% zelfs ernstig overgewicht. In de leeftijdsgroep van 4 – 17 kampt bijna 12% met overgewicht. Uit onderzoek blijkt dat hoe ouder dat we worden hoe zwaarder dat we worden. We kunnen het wegwuiven en volhouden dat die paar kilo’s dat we te zwaar zijn niet zo’n ramp is. Echter weet dat obesitas garant staat voor een aantal gezondheidsproblemen:

  • een grotere kans op diabetes
  • een verhoogd cholesterolgehalte
  • verhoogde bloeddruk
  • gewrichtsklachten
  • slaapapneu (snurken) → ernstige vermoeidheid
  • menstruatieproblemen
  • verminderde vruchtbaarheid
  • incontinentieproblemen
  • verhoogd risico op het krijgen van sommige vormen van kanker

20e editie Week van de Friet

Ondanks bovenstaande artikel zeg ik toch: jahoeeeee, dat wordt een hele week friet eten. Tenminste als je in België woont, maar ik vind dat ik dicht genoeg bij de grens woon dus ik mag mee doen. Ja toch?

Woon, werk of studeer je toevallig in Middelkerke, Kortrijk, Leuven, Mechelen of Hasselt? Kijk dan niet verbaasd op als je in deze steden de frietzak niet alleen in de friterie tegenkomt. Klik hier, dan zie je waar je frietzak eventueel kunt tegen komen.

Deel dit bericht