27 november – Dag van Verkeer en Mobiliteit | Gratie Kalkoen | Nobelstichting

Dag van Verkeer en Mobiliteit

De Dag van Verkeer en Mobiliteit wordt gehouden in Houten. Dag van Verkeer en Mobiliteit is een vakbeurs speciaal voor de overheid (gemeente, provincie, waterschap en rijksoverheid) en voor verkeersprofessionals uit het bedrijfsleven.

Welke kalkoen krijgt gratie?

Vraag een willekeurige Amerikaan wat de hoofdmoot bij het Thanksgiving-diner is en ze zullen meteen “kalkoen” roepen. Thanksgiving Day wordt vaak Kalkoendag ( Turkey Day ) genoemd omdat het diner eigenlijk alleen maar draait om de kalkoen, de rest is bijzaak. En het mooiste is dat hoogstwaarschijnlijk bij de eerste Thanksgiving in 1621 door de Pilgrim Fathers nog eens geen kalkoen is gegeten.

Het hoofdgerecht werd huisdier

Het aanbieden van de Nationale Kalkoen is een traditie die is ontstaan toen de voorzitter van de National Turkey Federation in 1947 president Harry Truman een levende kalkoen gaf. Sommigen zeggen dat het idee dateert uit de tijd dat president Abraham Lincoln regeerde.

Volgens het Smithsonian Magazine verleende Lincoln in 1863 voor het eerst een kalkoen immuniteit. Lincoln’s zoon Tad ging zich erg hechtte aan de kalkoen die bedoeld was als hoofdgerecht voor het Witte Huis kerstdiner. Lincoln wilde zijn zoon veel verdriet besparen en verleende daarom de kalkoen immuniteit; het hoofdgerecht werd huisdier.

National Thanksgiving Turkey 2019

John F. Kennedy staat in de boeken als de eerste president die een Thanksgiving kalkoen vrij liet, dat was in 1963. Het was echter pas in 1989 dat de presidentiële gratie van de kalkoen een formele gebeurtenis werd. Dat was om de protesterende dierenrechtenactivisten tegemoet te komen. President George HW Bush vertelde hen dat de kalkoen nu een “presidentiële gratie zou krijgen” en naar een kinderboerderij zou worden gestuurd om daar zijn dagen door te brengen. Al blijft het tot op de dag van vandaag onduidelijk voor welk misdrijf ze gratie kreeg.

Dat er gisteren twee levende kalkoenen gratie hebben gekregen hebben we aan Barack Obama te danken. Obama besloot in 2009 om niet één maar twee kalkoenen gratie te verlenen. Volgens goed Amerikaans gebruik werd daar een wedstrijd aangekoppeld, wie wordt de “Nationale Thanksgiving Kalkoen”. Dit jaar ging de strijd tussen “Bread” en “Butter”. Via Twitter konden de Amerikanen hun stem uitbrengen op “Bread” of “Butter”. En de winnaar is? Tromgeroffel: Butter!

Hoe gaaat het nu verder met Bread en Butter?

Wees gerust beide kalkoenen zullen de oven ontlopen en hun laatste dagen slijten in Morven Park Turkey Hill Farm in Leesburg, Virginia. Alleen de geschiedenis heeft geleerd dat de kalkoenen die gratie hebben gekregen snel het loodje leggen omdat ze voor consumptie zijn opgefokt. Ze zijn gewoon te zwaar voor hun botten.

Nobelstichting wordt opgericht

Alfred Nobel (1833-1896) was een Zweeds chemicus, internationaal industrieel, dichter en filantroop. Het bekendst werd hij om zijn uitvinding van het ‪dynamiet in 1866. Op 27 november 1895 tekende Alfred Nobel zijn laatste testament en in dat testament legde hij vast dat van de rente van zijn kapitaal, circa 32 miljoen Zweedse kronen, elk jaar op zijn sterfdag vijf Nobelprijzen moesten worden uitgereikt. Hiertoe moest de Nobelstichting worden opgericht. De Nobelprijzen moesten gaan naar personen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de mensheid, voor bijzondere vondsten, ontdekkingen, onderzoeken, verrichtingen en aangelegenheden op diverse wetenschappelijke gebieden.

Deel dit bericht