25 november – SAK Vleesvrije Dag | Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen | White Ribbon Day | Srefidensi Dey | Week van Reflectie

SAK Vleesvrije Dag

Synoniem voor SAK Vleesvrije Dag is Internationale Vegetarische Dag. Omdat World Vegetarian Day ook al bestaat kan dit verwarrend zijn. Internationaal staat SAK Vleesvrije Dag bekend als de International Meatless Day and Animal Rights Day of International Vegetarian Day. In India en in de Aziatische Pacific Rim-landen staat deze dag op de “dagen van” kalender. Echter de SAK Meatless Day is ook geen onbekende dag onder de vegetariërs van Indiase en Zuidoost-Aziatische afkomst die woonachtig zijn in de Westerse landen. Het is een dag die staat voor geen vlees eten en die zich sterk maakt voor dierenrechten.

Wat is SAK?

SAK staat voor Stop All Killing Association. SAK is geïnspireerd op de leer van Sadhu Vaswani; de oprichter van de Mira-beweging, schrijver en auteur van honderden boeken in het Engels en Sindhi. De leer van Vaswani is gebaseerd op het principe van geweldloosheid en dat je eerbied dient te hebben vor al het leven. To create and foster reverence for ALL Life, in the belief that ALL life must be regarded as sacred. Dat is de onderliggende filosofie van SAK

Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen

Dit jaar wordt op de Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen een twee jaar durende campagne genaamd UNITE in 2030 om geweld tegen vrouwen te stoppen gestart, Deze 16-daagse campagne, afkomstig uit de koker van de secretaris-generaal van de VN, is gericht op het voorkomen en elimineren van geweld tegen vrouwen en meisjes. De focus ligt op het feit dat door verkrachting een specifieke vorm van schade wordt toegebracht aan vrouwen en meisjes, in tijden van vrede of oorlog.

White Ribbon Day

White Ribbon Day roept mannen en jongens op om te stoppen met het geweld tegen vrouwen en meisjes. En zet zich in voor gendergelijkheid, geweldloze relaties en willen mannen leren dat echte mannelijkheid betekent dat je pas een echte man bent als je GEEN geweld tegen vrouwen en/of meisjes gebruikt. Sinds haar oprichting in 1991 vraagt White Ribbon aan mannen om vandaag een wit lint te dragen. Als belofte om nooit geweld tegen vrouwen en meisjes te plegen of te vergoelijken of om er over te zwijgen. Want, zo zegt de organisatie, mannen zijn het belangrijkste onderdeel van de oplossing.

Srefidensi Dey

Vandaag viert Suriname feest, het is Srefidensi Dey. Onafhankelijkheidsdag. Op 25 november 1975 werd Suriname onafhankelijk van Nederland en vond in het bijzijn van kroonprinses Beatrix, prins Claus en de toenmalige premier Den Uyl de proclamatie plaats van de onafhankelijke Republiek Suriname. Tegen alle Surinamers zeg ik: Wan Switi Srefidensi Dey!

Week van Reflectie

De organisatoren van Week van Reflectie roepen medewerkers in de zorg op om de collega of medewerker digitaal of tijdens het teamoverleg te complimenteren met zijn of haar inzet voor goede zorg. Je kunt zelfs een complimentenkaart downloaden, klik hier. Er worden diverse activiteiten gehouden tijdens deze week, klik hier voor een overzicht. Wat zou het trouwens mooi zijn als wij, de niet in de zorg werkende, vandaag ook de medewerkers in de zorg bedanken voor de goede zorg.

Deel dit bericht