24 oktober – Kebabdag | Boerenkooldag | Pensdag | Dag van de Verenigde Naties | Wereld Ontwikkeling Informatiedag | Week van de Ontwapening

Nationale Kebabdag

Zonder Kadir Nurman geen kebabdag! Kadir Nurman ging in 1960 op 26-jarige leeftijd als gastarbeider naar Stuttgart in West-Duitsland. Twaalf jaar later (1972) begon hij een eettentje op het station Berlin Zoologischer Garten, en verkocht daar zijn eerste dönner kebab. Als eerbetoon aan de uitvinder van de dönner kebab wordt op zijn sterfdag (24 oktober 2013) zowel in Nederland als België de Nationale Kebabdag gehouden. Ik hoef je vast niet te vertellen hoe je deze dag viert.

Nationale Boerenkooldag

In 2015 riepen Albert Heijn en Koninklijke Vezet, 24 oktober uit tot Nationale Boerenkooldag. Met deze dag wordt de oer-Hollandse groente in het zonnetje gezet en worden wij Nederlanders aangespoord om meer groente te eten.
Of Albert Heijn dit jaar aandacht schenkt aan Boerenkooldag kan ik je niet vertellen. Ik citeer het antwoord dat ik op 23 oktober ontving: “Goedenmiddag Gina! Helaas kunnen wij hier nog niks over zeggen. We houden onze agenda altijd een verassing^Rachella”.

Wereld Pensdag 

Ik moet er niet aandenken om een lapje pens op mijn bord geserveerd te krijgen. Als ik iets afschuwelijk vind is het wel pens, alleen die geur al! Laat staan dat ik uitbundig Pensdag ga vieren! Geloof het of niet maar er zijn mensen die het lekker vinden, de Fransozen en de Spanjaarden eten regelmatig gebakken pens alsof het een delicatesse is. Brrrrrr, geef mij maar een broodje kebab of boerenkoolstamp!

Dag van de Verenigde Naties 

Sinds 1948 wordt op 24 oktober de inwerkingtreding van het VN Handvest uit 1945 door de Verenigde Naties gevierd. Met andere woorden, we vieren op Dag van de Verenigde Naties de geboorte van de VN.

Het doel van de VN is een wereld zonder oorlog en armoede. Is dat gelukt? Anno 2017 zijn er wereldwijd (gewapende) conflicten, is er ongelijkheid, dodelijke onverdraagzaamheid en veiligheidsdreigingen – inclusief kernwapens. Maar WO III is tenminste (nog) niet uitgebroken. De mensheid heeft nog een lange weg te gaan, en tot op heden blijkt een wereld waarin geen oorlog of armoede is een utopie.

Wereld Ontwikkeling Informatiedag 

Wereld Ontwikkeling Informatiedag valt niet toevallig op dezelfde dag als de Dag van de Verenigde Naties. Ook de goedkeuring voor de invoering van de Internationale Ontwikkelingsstrategie voor het Tweede Ontwikkelingsdecennium der Verenigde Naties viel op 24 oktober (1970). De Wereld Ontwikkeling Informatiedag werd opgericht om de focus te richten op ontwikkelingsproblemen en de noodzaak om internationale samen te werken te versterken.

Resolutie 3038 (XXVII) 19 december 1972 van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties: “Informatie- en communicatietechnologieën kunnen nieuwe oplossingen bieden voor ontwikkelingsuitdagingen, met name in de context van globalisering, en kunnen economische groei, concurrentievermogen, toegang tot informatie en kennis, armoedebestrijding en sociale integratie bevorderen.

Week van de Ontwapening

De Week van de Ontwapening wordt sinds 1978 gehouden; altijd van 24 oktober tot en met 30 oktober. Deze Week start op dezelfde dag als Dag van de Verenigde Naties, niet verwonderlijk als je rekening houdt met het hoofddoel van de Verenigde Naties: opkomen voor de internationale vrede en veiligheid.

Primaire doel van deze week is publiek, en regeringen, bewust te maken van de gevaren van de wapenwedloop en de noodzaak van internationale ontwapening. Want ontwapening is, nog altijd, de sleutel tot het creëren van een vreedzame en duurzame wereld.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.