Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen
Of het nu thuis, op straat of tijdens oorlog is, geweld tegen vrouwen en meisjes is een mensenrechtenschending van pandemische proporties die plaatsvindt in openbare en particuliere ruimtes. Geweld tegen Vrouwen en Meisjes (VAWG) is een van de meest voorkomende, hardnekkige en verwoestende mensenrechtenschendingen die niet gemeld wordt vanwege de straffeloosheid, stilte, stigma en schaamte eromheen. In algemene termen manifesteert het zich in fysieke, seksuele en psychologische vormen. Denk hierbij aan:
- partnergeweld
- seksueel geweld en intimidatie
- mensenhandel (slavernij, seksuele uitbuiting)
- vrouwelijke genitale verminking
- kindhuwelijken
Thema 2021: Orange the World: stop nu geweld tegen vrouwen!
Bijna 1 op de 3 vrouwen is in haar leven mishandeld. In tijden van crises stijgen de aantallen, zoals te zien is tijdens de COVID-19-pandemie en recente humanitaire crises, conflicten en klimaatrampen. Een nieuw rapport van UN Women laat zien dat 1 op de 2 vrouwen meldt dat zij of een vrouw die ze kennen een vorm van geweld heeft meegemaakt sinds de COVID-19-pandemie. Uit de bevindingen blijkt verder dat 7 op de 10 vrouwen zich thuis minder veilig voelen omdat conflicten tussen volwassenen thuis zijn toegenomen, samen met het optreden van of dreigen met fysiek geweld, of omdat andere vrouwen in het huishouden gewond zijn geraakt. En dan is het schrikken dat slechts 1 op de 10 vrouwen bij huiselijk geweld hulp zoekt bij de politie. Als het gaat om seksuele intimidatie in de openbare ruimte dan zoeken vrouwen sneller hulp bij de politie
16 Dagen van Activisme tegen Gendergeweld
Op Internationale Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen begint de campagne UNiTE om geweld tegen vrouwen te beëindigen (25 november – 10 december). Een initiatief van 16 dagen activisme dat eindigt op de dag waarop de Internationale Dag van de Mensenrechten wordt herdacht ( 10 dec). Deze campagne wordt sinds 2008 geleid door de secretaris-generaal van de VN en UN Women. Doel is geweld tegen vrouwen en meisjes over de hele wereld te voorkomen en uit te bannen. De campagne roept op tot wereldwijde actie om het bewustzijn te vergroten, belangenbehartiging te bevorderen en mogelijkheden te creëren voor discussie over uitdagingen en oplossingen.
Om het bewustzijn te vergroten is er gekozen voor een pakkend thema: Orange the World: End Violence against Women Now!. Waarom oranje? Oranje is de kleur die een betere toekomst vertegenwoordigd, een wereld zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. Een veiligere wereld waarin vrouwen en meisjes hun volle potentieel kunnen bereiken.
De VN zegt: Doe mee!
Iconische gebouwen en oriëntatiepunten worden met oranje licht verlicht opdat wij niet vergeten dat een geweldloze toekomst er voor iedereen moet zijn. Dus als je het bijvoorbeeld het Evoluon in Eindhoven vandaag oranje ziet kleuren, onthoud dan de betekenis! Laat tijdens deze 16 dagen ook jouw stem horen op social media. Laat zien hoe jij en/of jouw omgeving oranje kleurt. Deel je foto’s, berichten en video’s op Facebook en Twitter. Gebruik één van de volgende hashtags #orangetheworld #endviolenceday #16days
White Ribbon Day
White Ribbon is ’s werelds grootste organisatie die mannen en jongens oproept om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Zij zet zich in voor gendergelijkheid, geweldloze relaties en willen mannen leren dat echte mannelijkheid betekent dat je pas een echte man bent als je GEEN geweld tegen vrouwen en/of meisjes gebruikt.
Sinds de oprichting in 1991 vraagt White Ribbon aan mannen om vandaag een wit lint te dragen als belofte om nooit geweld tegen vrouwen en meisjes te plegen of te vergoelijken of om er over te zwijgen. Want, zo zegt de organisatie, mannen zijn het belangrijkste onderdeel van de oplossing.
Een paar dagen zijn verzet vanwege de oplopende COVID-19 besmettingen
- Thanksgiving Day
- Unthanksgiving Day
- Srefidensi Dey
- SAK Vleesvrije Dag
====================================== - Dag van het Sportonderzoek ( → uitgesteld naar 12 mei 2022 )
- Dag van de Projectontwikkeling ( → verplaatst naar donderdag 19 mei 2022)