25 juli – Dag van de Animator | Rode Schoen Dag | Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen

3e editie Dag van de Animator

In België vieren ze vandaag de Dag van de Animator. Een dag waarop de initiators vragen om erkenning voor de inzet én het enthousiasme van de ruim 39.000 animatoren uit Vlaanderen en Brussel. Het merendeel van deze animatoren zijn vrijwilligers die in hun eigen vrije tijd op een speelplein- of vakantiewerking te vinden zijn. De vraag om erkenning wordt nadrukkelijk gesteld aan de ouders omdat niet iedereen er bij stil staat wat de animatoren allemaal doen en laten voor hun kinderen.

De organisaties die gebruik maken van de animatoren weten drommels goed dat zij onmisbaar zijn. “Zonder de animator, geen werking. Simpel!”, aldus de initiators. Er wordt niet gevraagd om dure cadeaus maar om een digitaal applaus. Op de applausmeter kun je zien hoe de animator wordt gewaardeerd.

Internationale Rode Schoen Dag

Red Shoe Day werd opgericht ter nagedachtenis aan de Australische Theda Myint. Zij overleed op 25 juli 2013 aan de gevolgen van de Ziekte van Lyme. Een jaar later werd op haar sterfdag de eerste Rode Schoen Dag gehouden. Op deze dag worden alle mensen herdacht die aan een voor de maatschappij “onzichtbare” ziekte zijn overleden. Zoals bijvoorbeeld aan fibromyalgie, spierdystrofie, ME/CFS, HIV, MS en schildklier ziekten.

Dus trek vandaag je rode schoenen aan en laat zien dat je beseft dat ook al ziet iemand er gezond uit dat dát niet wil zeggen dat zo’n persoon dan ook niks mankeert.

Internationale Dag van Solidariteit met Antifascistische Gevangenen

In 2014 werd geopperd om 25 juli als Internationale dag van solidariteit met Jock Palfreeman op de “dagen van “ kalender te zetten. In 2015 werd, dankzij de inspanningen van New York City Antifa, de dag officieel gelanceerd als Internationale dag van solidariteit met Antifascistische gevangenen. Het doel van de dag is om mensen die in de gevangenis zijn beland puur en alleen maar omdat hebben gehandeld vanuit hun sociaal rechtvaardigheidsgevoel niet te vergeten. De focus ligt op de antifascistische gevangenen in Wit-Rusland, Rusland en Zweden.

Wie is Jock Palfreeman?

Jock Palfreeman is een Australiër die sinds 2009 in Bulgarije een straf van twintig jaar uitzit omdat hij in 2007 twee mannen verdedigde die door 15 neonazi’s in elkaar werden geslagen. Helaas werd één van de aanvallers onder verdachte omstandigheden gedood en Jock Palfreeman werd daarvoor opgepakt. Zijn proces was verre van fair, hij kreeg te maken met een stelletje bevooroordeelde rechters die hem uiteindelijke veroordeelde voor de moord op Bulgaar Andrei Monov. Omdat de Bulgaarse autoriteiten weigerde om Jock Palfreeman over te dragen aan Australië moet hij zijn straf uitzitten in een overvolle Bulgaarse gevangenis.

Gelukkig heeft Jock Palfreeman een doel gevonden. Met de hulp van het Bulgaarse Helsinki-comité heeft hij de Bulgarian Prisoners’ Rehabilitation Association (BPRA) opgericht. Deze organisatie vraagt aandacht voor het mishandelen van de gevangenen en de corruptie binnen het Bulgaarse gevangenissysteem.

Deel dit bericht