26 juli – Oom en Tantedag | Systeembeheerdersdag | One Voice Day | Dag voor het Behoud van het mangrove-ecosysteem

Nationale Oom en Tantedag

Eergisteren was het Nationale Neven en Nichtendag en dan is het logisch dat het vandaag Nationale Oom en Tantedag is, toch? Ik vind wel dat de ooms en tantes in ons leven geëerd mogen worden met hun eigen dag. Vaak spelen ze een belangrijke rol in je leven, het zijn een soort “vervangouders”, maar dan net iets leuker dan je eigen ouders. Je ooms en tantes zijn de beste babysitters, doen altijd leuke dingen met je, bij hen kun je terecht met al je problemen waarover je niet met je ouders kunt of durft te praten en ga zo maar door. Eigenlijk zijn je ooms en tantes het kompas in je leven. En die verdienen op zijn minst een belletje van je, toch?

Even een kleine opmerking mijnerzijds, het kan natuurlijk ook je tante en tantedag zijn, of je oom en oomdag en alle andere mogelijk denkbare variaties dag.

Systeembeheerdersdag

Wie installeert de software, het besturingssysteem? Maakt back-ups, wie zorgt er voor dat de stroom en airco werken in de serverruimte? Welke gek komt op zondagnacht om 02.00 zijn bed uit omdat het computersysteem op het werk plat ligt? Dat is de systeembeheerder. Hij of zij is ook degene die er voor zorgt dat jij optimaal gebruik kan maken van het automatiseringssysteem op het werk.

Helaas wordt de systeembeheerder vaak ondergewaardeerd en is het pispaaltje op het werk. Gelukkig is het vandaag Systeembeheerdersdag en kan je laten zien dat jij de systeembeheerder wel waardeert!

One Voice Day

Geloof jij in de kracht van het gesproken woord? Dan is One Voice Day echt een initiatief voor jou! Wereldwijd worden vandaag miljoenen mensen aangespoord om op dezelfde tijd (18.00 GMT) een document voor te lezen dat een pleidooi is voor vrede. Dat document heet: “The Universal Peace Covenant”, klik hier voor de letterlijke tekst. The Universal Peace Covenant bestaat uit 577 woorden en is een pleidooi om families, landen en de wereld samen te brengen in een vreedzaam samenleven.

Het idee om wereldwijd op dezelfde tijd het Universal Peace Covenant voor te lezen is natuurlijk een goed idee. Maar hoe je het ook wendt of keert, vrede begint bij jezelf en als iedereen daarvan doordrongen zou zijn dan was (wereld)vrede binnen handbereik. “De eerste voorwaarde om met anderen in vrede te kunnen leven is vrede met jezelf te hebben”.

Internationale Dag voor het Behoud van het mangrove-ecosysteem

Sinds 2016 wordt op 26 juli de International Day for the Conservation of the Mangrove Ecosystem gevierd. UNESCO wil met deze dag bereiken dat er meer besef komt over de belangrijke rol die de in rap tempo verdwijnende mangrove-ecosystemen innemen. Mensen die in tropische kustgebieden of rivierdelta’s met getijdenwerking wonen worden namelijk beschermd door deze natuurlijke bufferzone. Mangroven zijn essentieel voor het levensonderhoud van de lokale bevolking; uit de mangroven halen zij producten zoals hout, vis, krabben, garnalen, kokkels en medicijnen.

Ecologische rol van mangroves

Mangroven zijn bestand tegen extreme getijden en helpen sedimentatie te vangen. Ze helpen om kustlijnen te stabiliseren, overstromingen en andere natuurrampen te verminderen. En dan komt nog een dingetje, mangroven spelen een rol bij het tegengaan van klimaatverandering. Ze kunnen enorme hoeveelheden koolstofdioxide opslaan. In 1 hectare mangrove kan 3,754 ton koolstofdioxide worden opgeslagen, dat komt overeen met de uitstoot van meer dan 2.500 auto’s een jaar lang. Tel uit je winst!

Als mangrovebossen en andere ecosystemen in kustgebieden worden aangetast of helemaal verdwijnen, komt volgens natuurbehoudorganisatie Conservation International alle koolstofdioxide die ze al die eeuwen hebben opgeslagen vrij. Zo worden ze dus zelf een bron die broeikasgassen uitstoot in plaats van de vergaarplaats van koolstofdioxide.

Deel dit bericht