24 juli – Neven en Nichtendag | Vestingdagen Elburg | Spakenburgse Dagen | Tequiladag

Nationale Neven en Nichtendag

Vroegûh zag ik mijn neefjes en nichtjes regelmatig, was het niet bij de opa’s en oma’s dan wel tijdens de talrijke verjaardagen in de familie en natuurlijk op 1 januari en andere al dan niet verplichtte feestdagen. Nu zie ik mijn neven en nichten sporadisch, en als ik ze tegen het lijf loop is het meestal alleen maar bij crematies of begrafenissen.

Maar op een gegeven moment zijn alle grootouders, ouders, ooms en tantes de wereld uit en wanneer zien we elkaar dan weer? Nou daarvoor is de Nationale Neven en Nichtendag in het leven geroepen voor al die neven en nichten die een zetje in de rug nodig hebben om elkaar weer eens te zien.

Vestingdagen Elburg

Vandaag beginnen de Vestingdagen in de binnenstad van de Hanzestad Elburg. De volgende dagen staan gepland (onder voorbehoud) op 31 juli en 7, 14 en 21 augustus. Bezoek de braderie of de “kleedjesmarkt”. Naast de kleedjesmarkt markt kun je binnen de stadsmuren van Elburg tijdens de Vestingdagen ook naar de gratis zomerconcerten in de Grote- Of St. Nicolaaskerk, gegeven door het Veluws Mannenensemble onder leiding van Wilbert Magré. Aanvang 11.00 uur. Trouwens, elke woensdagavond, van 20.00 tot 23.00 uur, kun je op de Vischmarkt genieten van live muziek.

Deze Hanzestad is sowieso een bezoekje waard want wist je dat Elburg één van Nederlands meest bezienswaardige oude stadjes is met ongeveer 350 monumenten? Een dagje Elburg is een dagje terug in de tijd.

49e editie Spakenburgse dagen

Normaal gesproken zie je in Spakenburg vrouwen gekleed in klederdracht door de straten lopen maar tijdens de Spakenburgse Dagen (24 en 31 juli, 7 en 14 augustus) zie je ook mannen en vooral kinderen in traditionele klederdracht gestoken. Op de 1e en 3e Spakenburgse Dag start om 10.15 een historische folkloristische optocht, een mooie gelegenheid om je te vergapen aan allerlei klederdrachten uit heel Nederland.

Maar er is meer te zien dan klederdracht alleen: er is muziek, er zijn oude ambachten, scheepsmodellen worden getoond en in de schilderachtige Oude Haven liggen authentieke botters waarmee je een tochtje over de Randmeren kunt maken. Aan de kinderen wordt ook gedacht; er is een poppenkastvoorstelling voor de kleintjes en een clown voor de wat grotere kinderen. De Spakenburgse dagen kun je met recht een familie uitje noemen.

Tequiladag

Tequiladag is weer zo’n typische Amerikaanse “dag van” waar ik normaal gesproken geen aandacht aanbesteed omdat die Amerikanen helemaal losgeslagen zijn op het gebied van “nationale dagen”. Meer dan 2.250 dagen hebben zij te vieren, total mesjokke als je het mij vraagt. Maar de National Tequila Day, die gaan we dus wel vieren vandaag. En dan wel op de juiste manier, niet als shotje maar als onderdeel van een cocktail zoals de Margarita of Tequila Sunrise. Of op de traditionele manier; rustig nippend en genieten van de smaken die je dan proeft.

Deel dit bericht