25 januari – Nationale Holocaust herdenkingsdag 2015

Ieder jaar wordt op de laatste zondag van januari de bevrijding van het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Nederland herdacht. Dit jaar is het een bijzonder jaar want op 27 januari is het 70 jaar geleden dat Auschwitz-Birkenau door het Rode Leger werd bevrijd.

De herdenking wordt vooraf gegaan door een stille tocht die om 11.10 begint en die eindigt bij het spiegelmonument in het Wertheimpark. Namens het Gemeentebestuur van Amsterdam legt burgemeester Van der Laan een krans bij het monument. Na het officiële gedeelte is er voor iedereen de gelegenheid om bloemen of kransen bij het monument neer te leggen.

Wie ontwierp het spiegelmonument?

Het Auschwitzmonument werd, op verzoek van het Nederlands Auschwitz Comité, door schrijver en beeldend kunstenaar Jan Wolkers in 1977 ontworpen en staat sinds 1993 in het Wertheimpark.
Het monument is opgebouwd uit gebroken spiegels waarin de lucht zich kan reflecteren en heet “Nooit meer Auschwitz”. De diepere gedachten hier achter is dat de hemel na Auschwitz nooit meer ongeschonden is:
De hemel blijft voorgoed geschonden. Het is een godsgruwelijke aanslag op alles waar een mens voor staat.

Ieder jaar staat Holocaust Memorial Day ( MHD ) in het teken van een thema. Dit jaar is het thema OVERLEVEN. Deze thema’s zijn bedoeld als inspiratie bron voor iedereen die iets organiseert rondom Holocaust Memorial Day zoals scholen maar ook musea en andere instellingen. Rondom deze dag worden allerlei activiteiten aangeboden met als doel mensen kennis bij te brengen over de Holocaust en andere volkerenmoorden. Met meer kennis hoop je te bereiken dat mensen na ga denken over de enorme gevolgen van rassenhaat, discriminatie en antisemitisme.

Vandaag wordt ook de voetbalklassieker Ajax – Feijenoord gespeeld. Ik hoop dat alle supporters, uit respect voor deze herdenkingsdag in Amsterdam, zich goed gedragen en het kunnen opbrengen om niet de leuzen te roepen die ze normaal roepen.
Ik denk dat je wel weet welke ik bedoel….

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.