24 januari – BekkenbodemDAG 2015

Beluister blog

Bekkenbodemklachten komen vaker voor dan je zou denken, bijna 1 miljoen Nederlanders hebben deze problemen. Bekkenbodemproblemen is één van de grootste gezondheidsproblemen, het staat op de derde plaats na dementie en gewrichtsklachten.

Het vooroordeel bestaat dat het een typisch vrouwen probleem is. Nee! Het komt namelijk net zo goed bij mannen voor.
Dus mannen opgelet, onderstaande klachten kunnen duiden op bekkenbodemproblemen:
pijnklachten in de bekken regio zoals pijn in de penis, liespijn of pijn in de onderbuik
plasproblemen denk hierbij aan vaak plassen, niet kunnen ophouden van de plas of nadruppelen.
ontlastingsproblemen, bijvoorbeeld verstopping of vaak aandrang
seksuele problemen onder andere erectiestoornissen of problemen met klaarkomen
urineverlies na een prostaatoperatie.

Hoe ontstaan bekkenbodemproblemen?
Het bekken zit onderin de buik. De bekkenbodem is de onderkant van het bekken en bestaat uit sterke spieren en bindweefsel. De functie van de bekkenbodem is het ondersteunen van de blaas, de darmen, de baarmoeder en helpt bij het ophouden van de ontlasting en plas. Als de spieren van de bekkenbodem te slap of juist te gespannen zijn kunnen er dus allerlei klachten ontstaan.

Wat is de oorzaak van te gespannen of te slappe bekkenbodemspier.

Te slappe bekkenbodemspieren kunnen ontstaan door het ouder worden, net zoals andere spieren verzwakken naarmate je ouder wordt. Het kan ook ontstaan door verkeerd tillen, chronisch hoesten, door langdurig persen bij verharde ontlasting maar ook door anale penetratie. Het mee persen tijdens het plassen kan eveneens een oorzaak zijn.
Te gespannen bekkenbodemspieren kunnen ontstaan door het plassen steeds uit te stellen, verkeerd gebruik van de spieren. Er kunnen zelfs psychische oorzaken de boosdoener zijn, kinderen die leren dat hun geslachtsorgaan vies is of een negatieve seksuele ervaring hebben gehad.

Kan er wat aan gedaan worden?
Ja zeker, bij veel mensen helpt bekkenfysiotherapie. Maar ook aanpassing van je voeding om verstopping te voorkomen kan helpen. En als dit niet helpt bestaat de mogelijk tot verdere medische hulp.

Als afsluiter nog een tip voor mannen die hun bekkenbodem moeilijk kunnen ontspannen, het kan zinvol zijn om dan zittend te plassen in plaats van staand want bij zittend plassen kun je beter de bekkenbodemspier ontspannen.

De voorbeelden die ik in deze blog noem zijn ze bij lange na niet allemaal, er zijn er meer.  Kijk op www.bekkenbodem.net voor meer informatie of ga naar je huisarts!

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.