24 september – Nationale Koffiedag | FH Dag | Zeeotter Voorlichtingsweek | Dag van de Apothekersassistent | Dag van de Domeinnaam | Dag van de Klantgerichte Overheid | Dag van de Materiaalman | Wereld Gorilladag

Nationale Koffiedag

Op de eerste dinsdag in september hebben we Duurzame Dinsdag, de derde dinsdag in september Prinsjesdag en vandaag op de vierde dinsdag in september is het Nationale Koffiedag! Internationaal gezien wordt koffiedag trouwens op 1 oktober gevierd. Nu blijkt “onze koffiedag” alleen voor ondernemers te zijn. Zij komen bijeen op regionale evenementen, om elkaar te ontmoeten, te netwerken en ideeën uit te wisselen. Boeien! Ik vier ook gewoon Koffiedag! ♫ ♫ Koffie, koffie, lekker bakkie koffie, Jongens wie lust er een kop ♫ ♫

Familiaire Hypercholesterolemie (FH) Dag

Wat is dit?!? Dat dacht ik als eerste. Als ik even logisch nadenk dan zal familiair wel iets met familie te maken maar de rest is abacadabra voor me. Dus op onderzoek uit. De uitleg gevonden! Als je last hebt van hypercholesterolemie dan is je cholesterol te hoog. Heb je familiaire hypercholesterolemie (FH) dan komt een verhoogd cholesterol gehalte voor in de familie. En kun je er op jonge leeftijd al last van hebben.

Cholesterol op zich niet is niet iets verkeerd. Je lichaam heeft het nodig om cellen, hormonen en gal te maken. Maar een verhoogd cholesterol is niet goed, maar dat is neem ik aan niet nieuw voor je. Als je cholesterol verhoogd is dan loop je meer kans op hart- en vaatziekten, nierschade, een hartinfarct of een beroerte.

FH campagne Week

In de FH campagne Week valt de FH bewustwordingsdag (24-09), een dag waarop voor meer begrip rondom de ziekte FH wordt gevraagd. Daarom heb ik geprobeerd om in het kort uit te leggen wat FH is en wat de gevolgen kunnen zijn. Door meer data te verzamelen en te inventariseren komt er hopelijk een beter behandelplan. En misschien dat het er kan toe leiden dat FH sneller wordt ontdekt zodat men eerder met een behandeling kan beginnen en daardoor personen met FH lang en gezond kunnen leven.

Zeeotter Voorlichtingsweek

Eind negentiende eeuw was de zeeotter bijna uitgestorven door overbejaging. Het te kort aan zeeotters had een rampzalig ecologisch gevolg. Zeeotters eten namelijk veel zee-egels en zij op hun beurt eten algen en zeediertjes. Op het moment dat de zeeotters wegvielen explodeerde de zee-egel populatie. Met alle gevolgen vandien.

Eén van de kenmerken van zee-egel is dat ze alles wat ze tegenkomen opeten, plantaardig, dood organisch materiaal en dierlijk voedsel. Het zijn veelvraten en als ze in grote aantallen zijn veranderen grote delen van de oceaanbodem veranderde in woestijnachtige oppervlakten . De zogenaamde zee-egelwoestijnen. Op het moment dat de zeeotterpopulatie weer toenam keerden de kelpwouden en het overige leven weer terug.

Elk jaar in de laatste week van september

Vanwege de belangrijke positie van de zeeotter in het nearshore (dicht bij de kust) ecosysteem vraagt Sea Otter Awareness Week daarom deze week om meer erkenning voor de zeeotter. Want zonder de zeeotter verandert de oceaanbodem in een woestijnachtige levenloze oppervlakte.

Wat staat er nog meer op de “dagen van” kalender te schitteren?

Deel dit bericht