24 september – Nationale St. Joost-dag | Week tegen Eenzaamheid | Nationale Dag van de Materiaalman

Waarom het volgens Wikipedia vandaag St. Joost-dag is? Joost mag het weten ik kom er niet achter in ieder geval. Wat ik wel kon vinden is dat Sint Joost kan verwijzen naar de heilige Judocus, die volgens de overleveringen prins, kluizenaar en pelgrim was.
“Hij is patroon van de pelgrims, schippers, bakkers, blinden en pesthuizen”, aldus heiligen.net. En als iemand het kan weten dan zijn zij het wel.

Wat leuk is om te weten is dat er in Gouda en Breda een Sint-Joostkapel staat.

Week tegen Eenzaamheid

Je hoeft niet perse oud te zijn om je eenzaam te voelen, eenzaamheid komt ook voor bij kinderen en tieners. Volgens een onderzoek uitgevoerd door EenVandaag in 2014 voelt 33% van de ondervraagde onder de 24 jaar zich eenzaam, in de leeftijdgroep van 24 jaar en ouder is dat 32%. Een kwart van alle 55-plussers in Nederland voelt zich eenzaam, vind het toch wel ff schrikken hoor die hoge percentages kinderen en ouderen die zich eenzaam voelen.

Wat is eenzaamheid?

Volgens de wetenschap heb je diverse soorten eenzaamheid; situationele eenzaamheid, chronische eenzaamheid, genetische eenzaamheid, existentiële eenzaamheid, voorbijgaande eenzaamheid, emotionele eenzaamheid, sociale eenzaamheid, affectieve eenzaamheid en gecombineerde eenzaamheid.
Ik neem alleen sociale eenzaamheid en emotionele eenzaamheid onder de loep en probeer in het kort uit te leggen wat het betekent.

Sociaal eenzaam

Je zou meer contact met andere mensen willen dan dat je nu hebt.

Emotioneel eenzaam

Je hebt genoeg sociale contacten maar niet echt een hechte emotionele band met die mensen en daardoor voel je je toch eenzaam. Het gaat niet om de kwantiteit maar om de kwaliteit.

Eenzaamheid heeft een duidelijk aantoonbare negatieve invloed op lichaam en geest, daarom is het maar goed dat er een initiatief is als Week tegen Eenzaamheid. Honderden activiteiten voor jong en oud worden in deze 10 dagen georganiseerd en iedereen is welkom. Klik hier voor een overzicht.
Doorbreek de eenzaamheid, doe het nu!

Nationale Dag van de Materiaalman (en Materiaalvrouw)

De materiaalman is vaak bij elke sportclub onzichtbaar en onmisbaar juist daarom schreef Sjoerd Mossou vorig jaar een column in het AD met de titel: “24 september, de Nationale Dag van de Materiaalman”. Zijn reden hiervoor was dat er een overvloed is van onbenullige “dagen van” zoals “Dag van het Naakttuinieren” of “Nationale Kontknijpdag” dat het tijd werd dat de onmisbare onzichtbare materiaalman in het zonnetje werd gezet.

Een misser van Sjoerd Mossou

Persoonlijk wil ik ook de materiaalvrouw toevoegen aan de titel van deze dag, want die zijn er ook!
Twee voorbeelden bij profvoetbalclubs: bij Go Ahead Eagles is Carla Bruggeman de materiaalvrouw en Sigrid Anckaer is materiaalvrouw bij AA Gent sinds 2009. Maar zo zijn er meer materiaalvrouwen te vinden bij profs en/of amateurclubs met dezelfde passie en liefde voor de club.

Vandaag is het dan ook officieel “Nationale Dag van de Materiaalman en Materiaalvrouw”

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.