Nationale Dag Aandacht voor Sterven

24 mei – Dag Aandacht voor Sterven | Tiaradag | Panseksualiteit Zichtbaarheidsdag | Vrouwendag voor Vrede en Ontwapening | Psychose Awareness Day | Wereldgebedsdag voor de Kerk in China | Wereldcommunicatiedag | Dag van het Nationaal Park | Werelddag Oriëntatielopen | Suikerfeest

Dag Aandacht voor Sterven

De Nationale Dag Aandacht voor Sterven is een dag waarop het Landelijk Expertisecentrum Sterven speciale aandacht vraagt voor sterven. Het doel is om de thema’s sterven en dood meer bespreekbaar te maken. Vorige edities van Nationale Dag Aandacht voor Sterven werden daarvoor bijeenkomsten, themamiddagen et cetera georganiseerd. Dit jaar niet. A) omdat de coronamaatregelen het niet toelaten en B) het coronavirus de aandacht voor sterven en dood zelfs te vaak onder onze aandacht heeft gebracht.

Elke dag krijgen we de cijfers van het RIVM over het aantal corona doden te horen. En veel Nederlands hebben helaas van dichtbij meegemaakt wat het coronavirus aanricht. Wat wel gewoon doorgaat is dat alle hospices uit naam van het Landelijk Expertisecentrum Sterven een mooie bos bloemen ontvangen.

Internationale Tiaradag

Wanneer voelt een vrouw of man zich een echte koningin? Wanneer zij een tiara draagt! Op Internationale Tiara Dag heb je de kans om schaamteloos een tiara te dragen en je te voelen als een koningin. Want laten we eerlijk zijn, iedereen is bijzonder en verdient het om tenminste zich één dag per jaar te voelen (en behandelt te worden) als een koningin! En weet je waarom Tiaradag speciaal vandaag is? Op 24 mei in 1819 werd Alexandrina Victoria van Hannover geboren. Nou en, zul je denken. Begrijpelijke reactie. Wellicht ken je haar beter als Queen Victoria; koningin van het Verenigd Koninkrijk van 1837 tot 1901 en vanaf 1877 keizerin van India.

Panseksualiteit Zichtbaarheidsdag

Panseksualiteit Zichtbaarheidsdag (Pansexual Visibility Day) is een dag met dezelfde insteek als Dag van de Biseksualiteit (World Bi Visibility Day). Op beide dagen draait het namelijk om zichtbaarheid en emancipatie. Niet iedereen weet meteen het verschil tussen panseksualiteit en biseksualiteit. En dat is geen schande hoor. Leg het je met liefde uit.

Iemand die biseksueel is valt op twee soorten geslacht. Een panseksueel iemand kan ook op beide geslachten vallen, maar panseksualiteit gaat verder dan twee verschillende geslachten. Een panseksueel valt op iemands persoonlijkheid en niet op de uiterlijke en/of geslachtskenmerken van een persoon. Zo kan een panseksueel persoon zich ook seksueel en romantisch aangetrokken voelen tot bijvoorbeeld interseksuele mensen en transgender mensen.

Ik wil geen etiketje!

Omdat ik met een vrouw getrouwd ben krijg ik snel het etiketje opgeplakt van lesbienne. Geheel onterecht; ik typeer mezelf niet als hetero of als lesbo. Ik ben gewoon een persoon die van een ander persoon houd. De persoonlijkheid is doorslaggevend voor mij en niet de sekse. Helaas ziet niet iedereen dat zo. We plakken overal etiketjes op met de daaraan gekoppelde vooroordelen, zo jammer. En geloof me, die etiketjes maken de boel echt niet overzichtelijker. Etiketjes veroorzaken onrust en verdeeldheid!

Welke dagen staan ook op 24 mei in de agenda genoteerd?

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht