Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen

23 mei – Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen | Schildpaddendag | Europese Dag tegen Straffeloosheid | Week Nederlandse Missionaris | Muzikantendag | The Belgian Pride Parade

Dag om Obstetrische Fistels te Beëindigen

Wat is dat, een obstetrische fistel? Ik had geen flauw idee wat obstetrische fistels (OF) zijn. De korte uitleg gaat als volgt: bij een moeilijke geboorte beukt het hoofdje van de baby (dat te groot is of verkeerd ligt) zo hard op het bekken dat het weefsel tussen de vagina en de blaas, soms ook de darmen, afsterft. Met als gevolg een open verbinding tussen vagina, blaas en soms ook de endeldarm.

Hierdoor raakt de vrouw (meisje) volledig incontinent, zij lekt 24 uur per dag. Je hoeft geen Einstein te zijn om de gevolgen te raden; doordat de vrouw haar urine niet kan ophouden gaat zij stinken en komt uiteindelijk in een sociaal isolement terecht.

Kun je obstetrische fistels voorkomen?

Ja, het is te voorkomen mits men zich houdt aan onderstaande regels:

  • niet te jong de eerste zwangerschap
  • stoppen met schadelijke traditionele praktijken
  • tijdig toegang tot verloskundige zorg

End gender inequality! End health inequities! End Fistula now!

Het thema van 2020 Beëindig genderongelijkheid! Beëindig gezondheidsongelijkheid! Beëindig nu Fistula! laat niet veel aan de verbeelding over. Het beëindigen van genderongelijkheid, gezondheidsongelijkheid en fistula staat op dit moment niet bovenaan de prioriteitenlijstjes van (ontwikkelings–) landen. Niet dat ze niet willen maar door COVID-19 staat de gezondheidszorg wereldwijd onder druk.

20e editie Wereld Schildpaddendag

American Tortoise Rescue, een non-profitorganisatie die in 1990 is opgericht ter bescherming van alle soorten schildpadden, sponsort voor de 20e keer World Turtle Day®. Schildpaddendag is een jaarlijks terugkerende dag om voorlichting te geven over schildpadden en aandacht te vragen voor de verdwijnende habitat van de oudste dieren ter wereld.

5e editie Europese Dag tegen Straffeloosheid

Voor de vijfde keer wordt de EU-dag tegen straffeloosheid voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden, georganiseerd. Deze dag heeft als doel om binnen de EU de aandacht te vestigen op de gruwelijke misdrijven als genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De EU-dag tegen Straffeloosheid van 2020 staat in het teken van meerdere strafvorderingen tegen buitenlandse terroristen.

De EU-dag herinnert ons ook aan de belangrijke rol die de EU en haar lidstaten spelen bij het bestrijden van straffeloosheid en hoe zij voor slachtoffers de gang naar de rechtbank proberen makkelijker te maken. Klik hier voor toegang tot de officiële website.

Week Nederlandse Missionaris

Op de website van Week Nederlandse Missionaris staat te lezen dat honderden missionarissen en missionair werkers wereldwijd elke dag opnieuw de strijd aan gaan tegen onrecht en armoede. Daar is natuurlijk veel geld voor nodig en Week Nederlandse Missionaris (WNM) ondersteunt hen daarbij.

Dankzij hun financiële steun kunnen de missionarissen en missionair werkers zich inzetten voor anderen. Met de jaarlijkse campagne wordt het missiewerk onder de aandacht gebracht in de hoop dat er meer donateurs zich melden. Het thema van dit jaar is Geloven in de ander. Samen één missie.

Dagen die door COVID-19 zijn afgelast, verzet of veranderd qua invulling:

Deel dit bericht