nationale dag van de muziek

24 maart – Nationale Dag van de Muziek | Wereldtuberculosedag | Dag voor het Recht op de Waarheid over Grove Schendingen van de Mensenrechten en voor de Waardigheid van Slachtoffers | Dag van de Dwarsdenkers | Geluidshinderdag | Dag van de Revalidatiezorg | Dag van het Ambachtelijk IJs

Nationale Dag van de Muziek

De Nationale Dag van de Muziek (NdvdM) moet je niet verwarren met de Dag van de Muziek (6 juni 2020). De Dag van de Muziek is een Europees getinte dag terwijl de Nationale Dag van de Muziek een Nederlands feestje is. Alhoewel, misschien doen dit jaar onze zuider- en oosterburen wel mee. Imitator van de NdvdM is de zangeres Marjolijn Peper. De dag dient als focusmoment voor het besef dat muziek een internationale taal is die culturele verschillen overbrugt,dat staat tenminste zo te lezen op de website. Muziek maken staat centraal vandaag; samen of alleen, vocaal of instrumentaal, amateur of professional.

Gelukkig kan je deze dag vieren vanuit je woonkamer en je optreden live streamen op Facebook. Alle informatie over de Nationale Dag van de Muziek en hoe je kunt meedoen kun je hier vinden. Maak van de noot een deugd!

Wereldtuberculosedag

We schrijven 24 maart 1882. Dr. Robert Koch verkondigde op die dag dat hij achter de oorzaak van tuberculose was gekomen. Hij had de tbc-bacil ontdekt! Deze ontdekking van Dr. Koch maakte het mogelijk om de meest dodelijke infectie ziekte te diagnosticeren en was meteen ook de eerste stap op weg naar het genezen van tbc. Deze ontdekking was enorm belangrijk want op het moment van zijn aankondiging woedde er een tbc-epidemie door Europa en Amerika, die aan één op de zeven mensen het leven kosten. Om deze zeer belangrijke ontdekking te eren en ons bewust te maken van de verwoestende gezondheids-, sociale en economische gevolgen van tbc wordt jaarlijks op 24 maart Wereldtuberculosedag georganiseerd.

Thema “It’s time to End TB”

Zelfs na 138 jaar is tbc nog steeds de dodelijkste infectie ziekte ter wereld. Elke dag sterven meer dan 4.000 mensen aan tuberculose en bijna 30.000 mensen worden ziek door deze te voorkomen en te genezen ziekte. Sinds 2000 wordt er wereldwijd opgetrokken in de strijd tegen TBC en dat resulteerde in naar schatting 58 miljoen geredde levens. Er werden door de wereldleiders tijdens de Algemene Vergaderingen van de Verenigde Naties over tuberculose (TBC) in 2018 belangrijke toezeggingen gedaan om de tbc-epidemie tegen 2030 te overwinnen. Het is nu tijd om die toezeggingen om te zetten in acties. Daar gaat het thema van dit jaar over.

Internationale Dag voor het Recht op de Waarheid….

Het doel van de Internationale Dag voor het Recht op de Waarheid over Grove Schendingen van de Mensenrechten en voor de Waardigheid van Slachtoffers is 3-ledig maar men herdenkt in het bijzonder het werk van aartsbisschop Oscar Arnulfo Romero van El Salvador vandaag. Waarom specifiek vandaag? Hij werd op 24 maart 1980 vermoord omdat hij zich openlijk verzette en zich uitsprak tegen het gruwelijke geweld in El Salvador. Hij sprak namens degenen die dat zelf niet (meer) konden doen. Zijn bijnaam was “Voice of the Voiceless.” (een stem voor de stemloze)

Internationale dag van de Dwarsdenkers

Het is vandaag International Day for Achievers. En op International Day for Achievers bejubelen we wereldwijd de dwarsdenkers onder ons. Dwarsdenkers vind je overal. Het kunnen wetenschappers, leraren, artsen, ingenieurs, maatschappelijk werkers of studenten zijn. Het zijn mensen die met grote vastberadenheid hun doelen bereiken, ongeacht hun leeftijd, geslacht, opleiding, ras of afkomst. Dwarsdenkers zijn de uitvinders, de niet in de paslopers, de visionairs. Zij zijn de mensen die met hun positieve geest een inspiratiebron zijn voor de jeugd.

Corona-virus “dagen van” afgelastingen update:

Deel dit bericht