melba toast

23 maart – Melba Toast Dag | Wereld Meteorologische Dag | Week van het Geld | Week van de Psychiatrie

Melba Toast Dag

Als ik Melba Toast zie staan dan is mijn eerste gedacht: “ah lekker, we krijgen een toastje”. In mijn stoutste dromen zou ik niet de link leggen naar de opera. En toch is de opera waar de oorsprong ligt van ons melba toastje. Net zoals trouwens de Pêche Melba, de Melbasaus en de Melba Garnituur. De vraag van de dag: wie was Melba? Dame Nellie Melba was de artiestennaam van de in Australië geboren wereldberoemde operazangeres Helen Porter Mitchell (19 mei 1861 – 23 februari 1931). Haar pseudoniem “Melba” is afgeleid van haar geboorteplaats Melbourne,

Melba ontmoet chefkok Escoffier

Wanneer Nellie Melba optrad in London ging zij steevast eten in het Savoy Hotel. Daar werkte de legendarische chefkok Escoffier. Dat is hoe die twee elkaar hebben ontmoet. In die tijd was het vrij normaal om een nieuw gerecht naar een beroemd persoon te noemen. Zo is het toetje Pêche Melba ontstaan.

Het verhaal over het ontstaan van de Melba toast gaat als volgt. Tijdens een afslankperiode weigerde Melba van Escoffiers vermaarde paté te eten als die op brood werd opgediend. Escoffier bedacht toen de knapperige, dunne stukjes toast. Volgens de geruchten presenteerde hij haar op 23 maart 1897 voor het eerst zijn broodvervanger. Even een gedachte die mij te binnen schiet. Zou Melba nou echt gedacht hebben dat ze dik werd van het brood en niet van de paté?

Wereld Meteorologische Dag

Sinds 1950 wordt jaarlijks op 23 maart de Wereld Meteorologische Dag gehouden. Er is gekozen voor 23 maart omdat op die datum de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) is opgericht. De WMO is een gespecialiseerde overkoepelende organisatie van de Verenigde Naties die zorgt voor internationale samenwerking en voor het bevorderen van wetenschappelijk onderzoek op het gebied van weer en klimaat. Hand in hand met UN Water en andere belangrijke partners van de Verenigde Naties gaat de WMO werken aan een verbeterde implementatie en versnelling van SDG 6. Duurzaam ontwikkelingsdoel 6 richt zicht op schoon water en sanitaire voorzieningen.

Klimaat en Water

Jaarlijks staat een bepaald thema uit de meteorologie centraal op Wereld Meteorologische Dag en dit jaar gaat het thema over het klimaat en water. Als je denkt dat dit thema je erg bekend in de oren klinkt dan kan ik je zeggen dat dat klopt. Vanwege de grote importantie delen Wereld Meteorologische Dag en Wereldwaterdag dit jaar namelijk het zelfde thema. Klimaat en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beide vormen de kern van mondiale doelstellingen op het gebied van duurzame ontwikkeling, klimaatverandering en beperking van het risico op rampen.

Elke druppel telt

Water is een van de meest kostbare goederen van de 21e eeuw. Zonder overdrijven kan ik zeggen dat zoet water van levensbelang is. Gemiddeld kan een mens niet langer dan drie dagen zonder water leven. Zoet water is essentieel voor de productie van ons voedsel, voor vrijwel al onze goederen en diensten en voor het milieu. De wereld staat nu voor steeds grotere uitdagingen als gevolg van waterstress, overstromingen en droogte en gebrek aan toegang tot schone voorraden. Het is dringend noodzakelijk de prognoses, de monitoring en het beheer van de watervoorziening te verbeteren en het probleem van te veel, te weinig of te vervuild water aan te pakken.

Corona-virus “weken van” afgelastingen update:

Deel dit bericht