23 januari – Internationale dag van het handschrift

Beluister blog

Wie doet er mee? In plaats van achter de computer, tablet of telefoon te duiken weer eens een briefje met de hand te schrijven? Ik hoor de wijsneuzen onder jullie al roepen, en jij dan! Jij typt je blog toch ook? Helemaal waar! Ik schrijf nog weleens met de hand maar ik heb wat moeite met de fijne moteriek in mijn handen dus tja, medisch excuus? 😉

Maakt het toetsenbord schrijven met de hand overbodig?

Het antwoord daarop is nee. Het leren schrijven heeft meer om het lijf dan alleen mooi te leren schrijven, de nadruk ligt vooral op léésbaar schrijven. Er wordt zelfs door enkele wetenschappers aangegeven dat de verminderde aandacht voor het schrijven een toename laat zien in het aantal dyslexieproblemen.
Het leren schrijven biedt een aantal voordelen, namelijk het is onder andere van groot belang voor de ontwikkeling van de hersenen van een kind. Verder is het leren schrijven goed voor de ontwikkeling van de fijne motoriek. Het is zelfs onmisbaar voor het leren lezen en spellen.
Niet alleen voor kinderen is het belangrijk maar ook voor volwassen.Het is namelijk van belang om de verbindingen in je hersenen te blijven onderhouden door middel van stimulatie. Schrijven stimuleert de samenwerking van de linker- en rechter hersenhelft. Een soort hersengymnastiek.

De ‘Steve Jobs scholen‘ van Maurice de Hond, ook wel Ipad scholen genoemd, is dat dan slecht?
Dat hoeft niet mits een tablet of Ipad het schrift en de pen niet vervangen. Voor de ontwikkelling van het kind is het beter dat zij eerst het schrijven op papier onder de knie hebben voordat de tablet wordt gebruikt. Dit volgens deskundige uit het onderwijs en kinderneurologie.
Maurice de Hond, initiatiefnemer van intussen tweeëntwintig iPadscholen, is het daar niet mee eens. Hij vindt dat het aanleren van verbonden schrijven zinloos is, blokletters is meer dan voldoende aldus de Hond. En wat betreft de motoriek, daar zijn ook apps voor zegt hij.

Er zullen altijd voor- en tegenstanders zijn voor het schrijven met de hand en wie gelijk heeft laat ik in het midden. Ik besluit met een licht aangepast citaat van een bekende Nederlander: elk nadeel hep zijn voordeel, en elk voordeel hep zijn nadeel.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.