22 oktober – CAPS LOCK DAY | Wereldstotterdag | Wereld Energie Dag | Clean Up the Earth Dag

JAHOEEE! HET IS INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY!

Huh? Dat was toch 28 juni? Ja, klopt toen was het ook INTERNATIONAL CAPS LOCK DAY maar de CAPS LOCK DAY van vandaag is de oudste en meest bekende. Dus houd je niet in, gebruik de CAPS LOCK naar hartenlust, het mag want het wordt vandaag niet gezien als onbeleefd of als “schreeuwen”. En nu maar hopen dat de “Caps Cop” een snipperdag heeft genomen.

Wereldstotterdag

Sinds 1998 wordt jaarlijks op 22 oktober de International Stuttering Awareness Day (ISAD) georganiseerd. Met elk jaar een ander thema. Nationaal en internationaal. Thema Nederland: Stevig Staan met Stotteren! De Nederlandse Stottervereniging Demosthenes organiseert op 26 oktober aan de hand van het internationale thema “Growth Through Speaking” een verenigingsdag.

Hoeveel soorten stotteraars zijn er?

Bij mensen die stotteren is het spraakmotorisch systeem minder stabiel dan bij mensen die niet stotteren. Wanneer er een storing in het spraakapparaat optreedt treed het stotteren op en dat kan zorgen voor een enorm schaamte- en minderwaardigheidsgevoel. Storingen in het spraakapparaat treden tijdens zingen veel minder vaak op dan tijdens (spontaan) spreken. Een stotteraar is ruwweg in te delen in 4 groepen, hij/zij stottert door middel van:

  • herhaling (losse stotter) men herhaalt klanken of lettergrepen
  • verlenging (lange stotters) men maakt klanken langer
  • blokkade (vaste stotters) men duwt de klank eruit
  • vermijding (stille stotters) men kiest een ander woord of zegt niets

Vanavond besteedt het jeugdprogramma Klokhuis aandacht aan stotteren. Wil je meer informatie over stotteren en/of omgaan met stotteraars, ga dan naar stotteren.nl.

Wereld Energie Dag

Op initiatief van zijne hoogheid Shaikh Mohammad Bin Rashid wordt sinds 2012 jaarlijks op 22 oktober World Energy Day gevierd. Een dag om wereldwijd meer aandacht te schenken aan ons energieverbruik, het milieu en te zorgen dat iedereen toegang heeft tot elektriciteit. Op dit moment leven nog meer dan 1 miljard mensen zonder elektriciteit. Zuid-Soedan is koploper als het gaat om de minste aansluitingen op het elektriciteitsnet. Slechts 4,5% van de bevolking is daarop aangesloten.

World Energy Day: energy access for all

Betrouwbare energie bepaalt of er ruimte voor vooruitgang is in een land. Niet alleen economisch maar ook qua menselijke vooruitgang. Elektriciteit is cruciaal voor een gunstig investeringsklimaat. Zonder dat zal een land geen nieuwe industrieën aantrekken en daardoor zal de groei in banen achterblijven. Elektriciteit is essentieel voor onderwijs, gezondheidszorg, klinieken, veiligheid en het helpt kleine bedrijven te overleven. Het uiteindelijke doel van World Energy Day is dat iedereen, waar ook ter wereld gebruik kan maken van energie.

Clean Up the Earth Day

Clean Up the Earth Day valt precies zes maanden na Earth Day. En dat is met een reden. Op Clean Up the Earth Day wordt teruggekeken op een half jaar van actievoeren en opruimen. Ik had graag een overzicht willen maken van de behaalde Nederlandse resultaten maar dat bleek iets gecompliceerde te zijn dan ik dacht. Een andere keer.

Deel dit bericht