22 april – Dag van de Aarde / Earth Day


 
De Dag van de Aarde is uitgegroeid tot een wereldwijd evenement. In bijna 200 landen worden vandaag activiteiten gehouden die in het teken staan van bewustwording.
We kunnen niet langer langs de zijlijn blijven staan en toekijken hoe Moeder Aarde vervuild wordt, leeg geroofd wordt en haar natuurlijk reserves elke dag geplunderd worden.
Het is tijd dat wij, wereldburgers, het heft in eigen handen nemen en laten zien dat we begaan zijn met het lot van “onze” planeet en dat we alternatieven willen voor bijvoorbeeld de fossiele brandstoffen.
Met andere woorden “it’s our turn to lead”, het is nu onze tijd om het voortouw te nemen!

Het ontstaan van Dag van de Aarde

Het is 1970, de hoogtij dagen van de Flower Power tijd en het jaar waarin Jimi Hendrix overleed, de Beatles hun laatste album uitbrachten en de single “Bridge over Troubled Water” van Simon & Garfunkel verscheen. Maar ook hevige protesten tegen de oorlog in Vietnam aan de orde van de dag waren. In dat jaar werd ook de eerste Dag van de Aarde, Earth Day, op 22 april gehouden.
We gaan een jaar terug, het is 1969 en in dat jaar was er een grote olieramp voor de kust van Californië bij de plaats Santa Barbara. Miljoenen liters olie vloeiden de zee in, dit was voor Senator Gaylord Nelson letterlijk de druppel die de emmer liet overlopen.
In die tijd organiseerde college-studenten zogenaamde “teach-in’s ” op hun campus om de mede-studenten voor te lichten over de Vietnam oorlog en te mobiliseren voor demonstraties.

Deze methode was zeer succesvol en Gaylord Nelson besloot om een nationale teach-in te organiseren voor het milieu om zodoende de problematiek rond lucht- en waterverontreiniging op de politieke agenda te krijgen.
Zijn idee werd landelijk opgepakt met als resultaat dat er op 22 april 1970 twintig miljoen Amerikanen de straat opgingen om te demonstreren voor een gezonde en duurzame leefomgeving.

Dit moet je zien!

De foto die bovenaan de blog staat is een “Global Selfie” gemaakt van 36.422 foto’s uit 113 landen.
Vorig jaar riep de NASA mensen op om op Earth Day een selfie te maken en naar hen op te sturen via social media. Meer dan 50.000 foto’s zijn uiteindelijk opgestuurd!
Wil je inzoomen op de foto en zien uit welke selfies de wereldbollen bestaan klik dan op deze link van www.gigapan.com , je gaat dan rechtstreeks naar de juiste pagina.

Ook dit jaar vraagt NASA aan mensen over de hele wereld om foto’s en video’s naar hun op te sturen. Het thema van dit jaar is “No place like home”, laat door middel van een foto of een video zien wat je favoriete plek op aarde is. Je kunt het opsturen via Twitter, Instagram, Vine, Facebook, Google+ en Flickr, gebruik #NoPlaceLikeHome.
 

Deel dit bericht