afbeelding versterkt palindroom dag

22 februari – Palindroom dag | Wereld Sterilisatie Dag | Wereld Denkdag | Wereld Encefalitis Dag | Europese Dag van het Slachtoffer | Single Tasking Dag | Wereld Margarita-dag

Palindroom dag

Nee, Palindroom dag gaat niet over de vis paling. Een Palindroom dag is een dag waarop de datum op dezelfde manier vooruit als achteruit kan worden gelezen. Het is vergelijkbaar met palindromen van woorden of zelfs zinnen. Kijk maar naar de datum van vandaag 22-02-2022 (22022022). Degene met een goed geheugen weten dat we vorig jaar ook zo’n dag hebben gehad, dat was 12-02-2021 (12022021). Mijn trouwdag was ook op een Palindroom dag, 11-02-2011. Die datum hebben wij bewust gekozen. Niet omdat ik wist dat in sommige culturen ze geloven dat palindroom datums synoniem staan voor geluksdagen. Nee, ik stelde deze dag als onze trouwdag voor omdat het makkelijker te onthouden is.

Zo bijzonder is een Palindroom dag toch niet?

Best wel. Reken maar even mee. In 1 jaar zitten gemiddeld 365 dagen. Vermenigvuldig dat met 100 (1 eeuw) dan kom je uit op 36.500 dagen. Best veel dagen. Goed. Hoeveel palindroom dagen zitten er in deze eeuw? In deze eeuw komen 29 palindroom dagen voor. Dus best bijzonder, toch? De eerste palindroom-dag van de 21ste eeuw was 10 februari 2001 (10022001). Maar de laatste van de eeuw is een speciale, hij valt op de laatst dag van februari. het laatste jaar van de eeuw is een schrikkeljaar. Dus de laatste palindroom dag valt op 29 februari 2092 (29022092). Alle andere kun je terugvinden op dolcefartutto.eu. Zie jij waarom alle palindroom dagen in februari vallen?

Wereld Sterilisatie Dag

Mannen wees niet bang, Wereld Sterilisatie Dag gaat dit keer niet over het steriliseren van jullie. Wereld Sterilisatie Dag (World Spay Day) gaat over asieldieren. Doris Day Animal League heeft in 1995 Spay Day USA (Wereld Sterilisatie Dag) opgericht. Bepaald werd dat deze dag jaarlijks op de laatste dinsdag van februari wordt gehouden. De ouderen onder ons weten wie Doris Day was. Even een snelle introductie voor de mensen die haar niet kennen. Doris Day werd als filmster en zangeres wereldberoemd in de jaren 50 en 60. Ze had het imago van het brave buurmeisje. Ze was een rasartiest die furore maakte op radio, film, televisie en als orkestzangeres. Haar bekendste liedje is ontegenzeggelijk Que Sera, Sera (Whatever Will Be, Will Be) uit Hitchcocks The Man Who Knew Too Much. Na haar carrière was zij vooral actief als dierenrechtenactivist. Zij overleed in 2019 op 97-jairge leeftijd.

Wat is de link tussen Doris Day en Wereld Sterilisatie Dag?

Het helpen van dieren was haar grootste passie. Uit die passie werd in 1987 de Doris Day Animal League opgericht. Een organisatie die zich inzet voor de bescherming van dieren door middel van beleidsinitiatieven, educatie en zakelijke betrokkenheid. Doris Day en haar DDAL hebben in 1995 Wereld Sterilisatie Dag gelanceerd met als doel mensen aan te moedigen om hun gezelschapsdieren te laten castraten of steriliseren. Dat geld ook voor verwilderde katten en straathonden. We weten allemaal wat er met deze dieren gebeurd als ze te lang in het asiel zitten. Wat dat betreft is de covid-19-pandemie een geluk bij een ongeluk voor alle asieldieren geweest.

Wereld Denkdag

World Thinking Day wordt sinds 1926 gevierd en is een dag die gaat over de internationale vriendschap tussen de miljoenen meisjesgidsen en meisjesscouts uit 150 landen. Als meisjesscout (girls scouts en girls guides) maak je deel uit van een wereldwijde zusterschap bestaande uit, zoals je wellicht al dacht, alleen maar meisjes. Deze dag gaat verder om de belangenbehartiging en fondsenwerving voor de 10 miljoen meisjesscouts.

De datum 22 februari is niet willekeurig gekozen, deze dag is de geboortedag van Robert Baden-Powell (de oprichter van de scoutingbeweging) en toevalligerwijze ook de geboortedag van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Beiden hebben veel voor de internationale scoutingbeweging betekent en het kiezen van hun geboortedag is dan ook een eerbetoon aan hen beiden.

Onderstaande dagen staan ook op de kalender vermeld

Deel dit bericht