afbeelding versterkt pink shirt day

23 februari – Pink Shirt Day | Wereld Begrip en Vrede Dag | Bananenbrood Dag | Internationale Hondenkoekjes Waarderingsdag

Pink Shirt Day

Soms denk ik weleens dat pesten tijdens de oertijd in ons DNA is gebeiteld. Want waar dat je ook komt, pesten is overal een groot probleem. Op scholen, werk, thuis, in het bejaardenhuis of online. Het draait op Pink Shirt Day om 3 dingen: solidair zijn tegen pesten, vergroten eigenwaarde en vriendelijkheid. Het begon als kleinschalig iets en is intussen uitgegroeid tot een dag die nu over de hele wereld wordt georganiseerd. Er zijn scholen die gedurende de maand februari bezig zijn met fondsenwerving voor antipestprogramma’s en programma’s waarbij de kinderen leren dat zij er ook toe doen.

Pink Shirt Day: ontstaan uit een daad van rechtvaardigheid

Twee Canadese middelbare scholieren, David Shepherd en Travis Price, uit Berwick, Nova Scotia, werden geïnspireerd om op een dag een standpunt in te nemen tegen pesten. Wat gebeurde er? In 2007 zagen ze een nieuwe klasgenoot uit groep 9 geïntimideerd en gepest worden omdat hij op zijn eerste schooldag een roze T-shirt droeg. De twee jongens vonden dit super erg en wilde het opnemen voor hun medestudent Chuck McNeill. Ze bedachten een ludieke actie.

Wat was hun plan? Zoveel mogelijk scholieren vragen om de volgende dag iets roze aan te trekken naar school. David Shepherd en Travis Price kochten bij een lokale discountwinkel 50 roze T-shirts en deelde die uit aan de scholieren die niks roze hadden liggen thuis.

Het roze virus kreeg vleugels

Resultaat: de volgende was er een ware zee van roze op het schoolplein. Op het moment dat de gepeste jongen dit zag leek alsof er een enorm last van zijn schouders viel. Zo herinnert Travis Price zich het. Van de pestkoppen is nooit meer iets vernomen. Deze actie trok nationale en internationale media-aandacht, waaronder een oproep van Ellen DeGeneres om in haar talkshow aanwezig te zijn. De acties van deze jongens leidden tot de oprichting van Pink Shirt Day in Canada.

Zelfs de Verenigde Naties raakten geïnspireerd door David Shepherd en Travis Price, uit Berwick, Nova Scotia. In 2012 riepen de Verenigde Naties Anti-pestdag uit. Een dag die door meer dan 25 landen over de hele wereld wordt erkend. Zoals de Verenigde Staten, Australië en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels doen meer dan 7 miljoen mensen mee dankzij hun acties!

Wereld Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat op 23 februari 1905 de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht.

De naam “Rotary” werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij logisch. De leden kwamen bij toerbeurt (roterend = rotary) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De club verwierf snel bekendheid en kreeg veel nieuwe leden.

Service Above Self

Tijdens de meer dan 100 jaar dat de Rotary nu bestaat is de club uitgegroeid van de oorspronkelijke vier leden naar meer dan 1,2 miljoen. Het Rotary motto Service Above Self weerspiegelt de humanitaire geest van deze organisatie. Gedurende deze meer dan honderd jaar heeft de Rotary een groot verschil gemaakt in vele delen van de wereld door hun humanitaire dienstverlening en inspanning voor wereldwijd meer begrip en het kweken van goodwill met als doel vrede tussen volkeren en culturen

Dan blijven de 2 dagen die de lekkere trek bij mens en hond stillen nog over

Deel dit bericht