22 februari – Europese Dag van het Slachtoffer | Wereld Denkdag | Wereld Encefalitis Dag

Europese Dag van het Slachtoffer

In de Europese Unie heb je als slachtoffer (en nabestaande) van misdrijven en verkeersongevallen een aantal basisrechten ongeacht je nationaliteit of het land waar het misdrijf plaatsvond. De politie, Slachtofferhulp Nederland, gemeenten, Veilig Thuis en de GGD vervullen een belangrijke rol voor het slachtoffer als het gaat om de rechten van het slachtoffer.

Wanneer je slachtoffer van bijvoorbeeld huiselijk geweld, seksueel misbruik, beroving of van een geweldsdelict bent geworden dan zijn er situaties denkbaar dat je er over na wilt denken of je aangifte gaat doen. De keerzijde van géén aangifte doen is dat de dader hoogstwaarschijnlijk de dans ontspringt en dat een claim indienen lastig wordt. Ongeacht of je een misdrijf hebt gemeld of niet je kan aanspraken maken op bepaalde rechten. Logischerwijs zijn je rechten uitgebreider als je een misdrijf hebt gemeld. Omdat lang niet altijd duidelijk is wat je rechten zijn heeft Victim Support Europe besloten dat de Europese campagne van 2019 zich daar op gaat focussen.

De Nederlandse campagne: #socialslachtoffer

Op 21 februari werd in het kader van de Europese Dag van het Slachtoffer door Slachtofferhulp Nederland “Dag van het Slachtoffer ontbijtsessies” door het hele land georganiseerd. Tijdens het ontbijt werd er gesproken over de landelijke bewustwordingscampagne #socialslachtoffer. Hoe vaak zie je wel niet op sociale media kwetsende reacties verschijnen richting het (dodelijk) slachtoffer en de nabestaanden verschijnen? Deze kwetsende reacties doen zeer, echt zeer en hebben zo’n grote impact op het slachtoffer dat dit kan leiden tot secundaire victimisatie.

Wereld Denkdag

World Thinking Day wordt sinds 1926 gevierd en is een dag die gaat over de internationale vriendschap tussen de miljoenen meisjesgidsen en meisjesscouts uit 150 landen. Als meisjesscout (girls scouts en girls guides) maak je deel uit van een wereldwijde zusterschap bestaande uit, zoals je wellicht al dacht, alleen maar meisjes.Deze dag gaat verder om de belangenbehartiging en fondsenwerving voor de 10 miljoen meisjesscouts.

De datum 22 februari is niet willekeurig gekozen, deze dag is de geboortedag van Robert Baden-Powell (de oprichter van de scoutingbeweging) en toevalligerwijze ook de geboortedag van zijn vrouw Olave Baden-Powell. Beiden hebben veel voor de internationale scoutingbeweging betekent en het kiezen van hun geboortedag is dan ook een eerbetoon aan hen beiden.

6e editie Wereld Encefalitis Dag

The Encephalitis Society, sinds 2014 de initiator van de World Encephalitis Day, hoopt met de World Encephalitis Day de 87% van de mensen te bereiken die niet weten wat encefalitis is en wat de gevolgen er van zijn. Weten wat encefalitis is de sleutel voor een vroege diagnose en toegang hebben tot de beste behandeling en ondersteuning.

Maar wat is encefalitis? Encefalitis betekent hersenontsteking. Bij hersenontsteking is de hersenmassa zelf ontstoken en worden zenuwcellen of de witte stof van de hersenen direct beschadigd. Niet te verwarren met meningitis, dat is een ontsteking van de hersenvliezen. Encefalitis wordt veroorzaakt door virussen. De meest voorkomende oorzaak is het koortslipvirus. Nu moet je niet bij elke koortslip denken dat je encefalitis krijgt want het is een zeldzame ziekte met niet meer dan enkele tientallen gevallen per jaar in Nederland. Maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Klik hier voor meer informatie.

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.