23 februari – Dag van de Academies | Week van de Vrijwilliger | Begrip en Vrede Dag | Hondenkoekjes dag | Degenslikkers Dag

Dag van de Academies

Gisteravond werd met het optreden van de leerlingen en ensembles van de Hoofdstedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans officieel het startschot gegeven voor de nationale Dag van de Academies. Een dag voor de 170 muziekacademies in Vlaanderen die wordt georganiseerd door de directeursverenigingen Codibel (directeurs academies Beeldende Kunsten) én VerDi (directeurs academies muziek, woord en dans). Dit jaar zullen de academies met het thema “Tijd voor Kunst” aan de slag gaan.

Week van de Vrijwilliger

Vlaanderen (België) staat van 23 februari tot 3 maart in het teken van “Week van de Vrijwilliger”. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk stelt belangeloos promotiemateriaal ter beschikking en levert enorm veel ideeën aan voor organisaties die de ruim 750.000 vrijwilligers deze week willen bedanken voor hun onbetaald vrijwilligerswerk. Het Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk (VSVw) organiseert deze week sinds 1986.

Wereld Begrip en Vrede Dag

Sinds 1983 wordt binnen de Rotary op 23 februari de World Peace and Understanding Day gevierd. Een speciale datum omdat op 23 februari 1905 de jonge advocaat Paul Harris drie van zijn vrienden (een kleermaker, een kolenhandelaar en een mijningenieur) uitnodigde voor een bijeenkomst. Dat eerste samenzijn wordt gezien als dé dag dat de Rotaryclub officieel werd opgericht.

De naam “Rotary” werd gekozen tijdens één van de eerste vergaderingen, de verklaring voor de naam is eigenlijk vrij simpel; de leden kwamen bij toerbeurt (“roterend”) bij elkaar. Het doel van de Rotaryclub ging toen meer om vriendschap en uitwisseling van beroepservaring onder zakenlui. De club verwierf snel bekendheid en kreeg veel nieuwe leden.

Service Above Self

Tijdens de meer dan 100 jaar dat de Rotary nu bestaat is de club uitgegroeid van de oorspronkelijke vier leden naar meer dan een miljoen. Het Rotarymotto “Service Above Self” weerspiegelt de humanitaire geest van deze organisatie. Gedurende deze meer dan honderd jaar heeft de Rotary een significant verschil gemaakt in vele delen van de wereld door hun humanitaire dienstverlening en inspanning voor wereldwijd meer begrip en het kweken van goodwill met als doel vrede tussen volkeren en culturen.

Internationale Hondenkoekjes dag

Wie International Dog Biscuit Appreciation Day bedacht heeft valt niet te achterhalen. Misschien had Cruella De Vil een goede dag? Afijn, de eerste hondenkoekjes werden rond 1860 bedacht door de Amerikaanse ondernemer James Spratt. Hij kwam op het idee nadat hij in Liverpool (Engeland) hongerige zwerfhonden zag vechten om etensresten en oude scheepsbeschuit.

De eerste Spratt’s koekjes (Meat Fibrine Dog Cake) werden geproduceerd in Londen. Het waren een soort cake-achtige biscuits gemaakt van vlees, granen en groenten dat ook geschikt was als primaire hondenvoeding. Tegenwoordig worden hondenkoekjes meer gebruikt als beloning of om de tanden schoon te houden.

Wereld Degenslikkers Dag

Wereldwijd zijn er tientallen professionele degenslikkers actief. Om deze artiesten, die met gevaar voor eigen leven hun vak uitoefenen, de erkenning te geven die ze verdienen werd in 2007 door Sword Swallowers Association International (SSAI) in samenwerking met Ripley’s Believe It or Not! Odditorium de eerste World Swallowers Day georganiseerd. Het is nu een jaarlijks terugkerende dag op de laatste zaterdag van februari. Het is mij onbekend of Ripley’s Believe It or Not! Odditorium nog steeds de thuisbasis voor degenslikkers is.

De vroegst bekende optekeningen van de edele kunst van zwaardslikken werden meer dan vierduizend jaar geleden in India gedocumenteerd. Fakirs en sjamanenpriesters beoefenden deze kunst rond 2000 v.Chr. als demonstratie van hun onkwetsbaarheid, macht en verbinding met hun goden. Net zoals bijvoorbeeld op vuur lopen, op een spijkerbed liggen of het verlagen van de lichaamstemperatuur. Tjakka, zullen we maar zeggen. 😉

Deel dit bericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.